UE și NATO își consolidează cooperarea în combaterea amenințărilor hibride și asigurarea securității maritime

 

NATO și UE au semnat vineri o declarație comună pentru consolidarea cooperării dintre cele două organizații la capitole precum amenințările hibride, securitatea cibernetică, comunicațiile strategice, securitatea maritimă și instituțiile din țările terțe, transmite agenția EFE.

‘Această decizie istorică ne va permite să colaborăm și mai strâns, mai mult ca niciodată până în prezent’, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care a semnat documentul împreună cu președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.

Stoltenberg a subliniat că NATO și UE au încheiat în ultimele luni mai multe acorduri ca în ultimii 30 de ani, iar memorandumul convenit ‘dă mai multă substanță asocierii dintre UE și NATO’ în demersul de ‘protejare a cetățenilor noștri și a stabilității noastre’, având în vedere faptul că ambele organizații sunt ‘interconectate’și se confruntă cu ‘provocări fără precedent’.

Și Donald Tusk a estimat că ‘astăzi, UE și NATO se confruntă cu aceleași amenințări, ce provin din est sau din sud’ și a cerut ca ‘în locul iluziei că mergem singuri, să creștem valoarea prieteniei cu NATO’.

La rândul său, Jean-Claude Juncker a estimat că această cooperare este ‘practică și urgentă’, cerând și el o strângere a legăturilor dintre NATO și UE într-o perioadă când nu este nevoie de ‘introspecție și izolare’.

Declarația garantează respectarea autonomiei ambelor organizații și a proceselor fiecăreia de luare a deciziilor.

La capitolul combaterii amenințărilor hibride, NATO și UE s-au angajat să colaboreze în analiza, prevenirea crizelor și alerta timpurie prin transferul reciproc de informații și, în măsura posibilului, prin cooperarea între serviciile secrete ale statelor membre. Vor fi elaborate manuale și proceduri coordonate pentru a se stabili modul comun de acțiune în fața unor amenințări.

Pe de altă parte, cele două organizații s-au angajat să-și ‘adapteze cooperarea’ navală și în mod special în gestionarea situației provocate de afluxul de migranți, prin transferul de informații despre deplasările ambarcațiunilor pe mare și prin mai buna coordonare a activităților în zona Mediteranei. În acest sens, cele două părți au dat exemplul colaborării pentru destructurarea rețelelor traficanților de migranți în zona Mării Egee.

Sâmbătă, în a doua zi a summitului NATO, se va discuta și despre contribuția Alianței la misiunea navală europeană ‘Sophia’ pentru combaterea traficului de migranți pe Mediterana, precum și despre cum poate fi sprijinită Garda de Coastă a Libiei, țara pe unde trec majoritatea migranților care vin din Africa în Europa.

Anul trecut, în luna mai, NATO și UE au încheiat un prim acord privind cooperarea în combaterea amenințărilor reprezentate de așa-numitul ‘război hibrid’, termen care combină elemente militare tradiționale cu propaganda și cu atacurile cibernetice, situație observată în timpul conflictului din Ucraina.