Demersuri pentru studierea limbii române în școlile din județul sârbesc Cuvin

Asociația Românii Independenți din Serbia (RIS) a început demersurile către autoritățile guvernamentale din Belgrad pentru introducerea cursurilor de învățare a limbii române în școlile din localitatea Maramorac (județul Cuvin).

Președintele acesteia, dr. Dorinel Stan, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că în localitatea respectivă, unde trăiesc 3.145 de locuitori, sunt 416 vorbitori de limba română. ”În această comunitate locală noi am înființat recent o organizație locală RIS, în fruntea ei fiind ales un tânăr cu incontestabile calități de lider, Cristian Mândruț. Prioritatea numărul unu a acesteia este introducerea limbii române în unitatea școlară — Școala Elementară Sava Maksimovici. Solicitarea a venit din partea unor familii de români interesate ca tinerii să aprofundeze limba maternă a strămoșilor lor”, a precizat dr. Dorinel Stan.

În context, el și-a exprimat speranța că „DPRRP-ul (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni) va sprijini în regim de urgență inițiativa românilor din Maramorat prin promovarea unei strategii eficiente, care să genereze cu adevărat renașterea culturală și spirituală a acestora”.

„Suntem deciși să acționăm pentru conservarea și apărarea propriei identități, să ne protejăm valorile împotriva unor curente ostile care au fost anume create pentru a ne dezina și a ne îndepărta de originea neamului”, a afirmat dr. Stan.

El a mai explicat că pentru a soluționa problemele cu care se confruntă etnicii români din acest spațiu este nevoie ca entitățile culturale din România, de stat sau nonguvernamentale, „să nu se mai hazardeze în acordarea de ajutoare care nu rezolvă nimic, care nu aduc niciun sprijin ONG-urilor din Serbia specializate în păstrarea ființei naționale”.

„Evident, nu sunt partizanul ideii că pentru a fi ajutați să studiem limba română, de pildă, este suficient să ni se aducă din țara-mamă abecedare și manuale. Noi avem aici, în Serbia, câteva instituții care chiar au drept scop editarea și tipărirea acestora. Ele trebuie racordate la programul școlar românesc obligatoriu din Serbia. De aceea, nimeni nu-i oprește pe potențialii noștri binefăcători să completeze fondurile statului sârb astfel încât să putem beneficia de mărirea tirajelor”, a mai spus dr. Dorinel Stan.

Președintele RIS a mai arătat că merită evidențiată activitatea unui profesor din Cuvin, Ilia Dragomir, care a reușit cu mari eforturi să convingă directorii școlilor elementare din Cuvin, Bavaniștea Mică și Deliblata să organizeze în anul școlar 2016-2017 cursuri de limba română pentru 72 de elevi. „Acestora li se vor adăuga alți 68 de elevi din Maramorac”, a concluzionat președintele celei mai reprezentative și active asociații din mediul asociativ românesc din Republica Serbia — RIS, dr. Dorinel Stan.