BasarabiaFeaturedFlux

R.Moldova: Persoanele cu dizabilităţi continuă să aibă acces limitat în instituţiile publice

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că persoanele cu dizabilităţi locomotorii continuă să aibă acces limitat în instituţiile statului, din lipsă de piste speciale în trafic și rampe în transportul public, din care motiv nu pot beneficia de serviciile publice, informează MOLDPRES.

De asemenea, există oportunităţi limitate de angajare în cîmpul muncii pentru persoanele cu dizabilităţi, ceea ce afectează statutul economic al acestor cetățeni. Totodată, persoanele cu dizabilităţi mintale sînt private de a locui în comunitate, fiind izolate în instituţiile rezidenţiale. La moment, circa 2300 de persoane cu dizabilităţi mintale, dintre care 46% sînt femei, continuă să trăiască, în condiţii precare, în instituţii rezidenţiale.

Aceste concluzii au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către coordonatorul Alianţei Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi din R. Moldova (AOPD), Galina Climov, eveniment organizat cu prilejul  împlinirii, pe 9 iulie, a şase ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

„Prin ratificarea acestei Convenţii, R. Moldova s-a angajat să ia măsuri în tratarea persoanelor cu nevoi speciale fără discriminare. Cu toate acestea, rămîn foarte multe segmente neacoperite, iar drepturile persoanelor cu dizabilităţi continuă să fie nerespectate”, a constatat Galina Climov.

La rîndul său, directorul executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter, a subliniat că, odată cu semnarea Convenţiei respective, statul şi-a asumat obligaţia de a respecta un drept fundamental – dreptul de angajare în cîmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale.

„Din păcate, persoanele cu dizabilităţi sînt lipsite de dreptul de a fi angajate cu termen de probă, fiind în acest mod defavorizate. Refuzul de angajare în cîmpul muncii a unei persoane cu nevoi speciale trebuie să fie în formă scrisă, atunci cînd candidează la un loc de muncă prin concurs”, a accentuat Vitalie Meşter.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi (AOPD) din R. Moldova a lansat  proiectul „Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi”, prin care organizaţiile societăţii civile din domeniu îşi propun să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilităţi, să exercite rolul de monitorizare, pledoarie şi consiliere în procesul elaborării şi implementării politicilor publice.

În cadrul acestui proiect, AOPD va unifica eforturile celor 35 de ONG-uri preocupate de drepturile persoanelor cu dizabilităţi în organizarea activităţilor de advocacy pentru trei domenii: asigurarea condiţiilor de accesibilitate, angajarea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi dezinstituţionalizarea.

Potrivit directorului executiv al Alianţei INFONET, Victor Koroli, cu această ocazie va fi creată o platformă digitală, în care vor fi adunate toate organizaţiile care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, va fi editat un buletin lunar, care va fi o tribună a organizaţiilor din domeniu, pentru avea o comunicare eficientă cu mass media şi autorităţi, precum şi „pentru a fi auzită şi vocea noastră”.

Conform datelor statistice oficiale, în R. Moldova sînt peste 184.000 de persoane cu dizabilităţi.

Related Articles

Back to top button