Micoza inghinală, o afecţiune cauzată de nerespectarea regulilor de igienă

 

Micoza inghinală, denumită şi intertrigo inghinal,este o afecțiune dermatologică care poate fi indusă de bacterii sau de infecții cu diferiteciuperci microscopice. Micoza inghinală apare frecvent atunci când nu sunt respectate condițiile de igienă sau atunci când sunt folosite lenjeriile sintetice. Micoza inghinală se dezvoltă deseori la pacienții cu diabet zaharat, la pacienții cuhomeopatii, neoplazii sau la pacienții cu capacitate scăzută de apărare imunitară.

Micoza dezvoltată de tricophyton rubrum este cea mai frecventă  infecție din zona inghinală. Ea apare și se manifestă numai atunci când i se creează condiții favorabile. Micoza inghinală apare în condiții de umezeală, căldură sau întuneric. De asemenea, lenjeria din material sintetic favorizează apariția infecției. Astfel, chilotul din fibră sintetică, la fel și blugii, nu permit respirația zonei inghinaleși de aceea apar leziuni dermatologice în această zonă, potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București.
Tratamentul diferă în funcție de tipul infecției depistat la examenul de laborator. De exemplu, pentru candida se folosesc produse anticandidozice, iar pentru tricofiton este utilizat un agent antimicotic, în funcție de antibiogramă sau în funcție de experiențele medicului pe acea formă de infecție. ”Înainte de a începe orice tratament focarele deinfecție trebuie sterilizate. Și aici vorbim despre partener sau despre propria lenjerie. Drept pentru care, vom căuta să folosim lenjerie intimă din fibră de bumbac, care poate fi fiartă și călcată. Pantalonii purtați în perioada cât am fost în suferință vor fi întorși pe dos și călcați pentru ca sămânța de ciupercă instalată să fie distrusă și să nu ne trezim că ne infectăm după tratament”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București, în cadrul unui interviu acordatSănătatea TV.