Breaking News

R.Moldova: Cea mai mare problemă în sistemul de învățămînt este corupția, potrivit unui studiu

Circa 50 la sută din părinți doresc ca copiii lor să plece din țară după finalizarea studiilor. Acestea sînt rezultatele unui cercetări prezentate  de către Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, în parteneriat cu Ministerul Educației, în cadrul unei conferințe internaționale organizată la Chișinău, informează MOLDPRES.

Potrivit studiului, șapte din zece părinți sînt gata să-și dea copiii la învățătură peste hotare, din cauza condițiilor proaste de educație, a prezenței corupției în sistemul educațional, din lipsa unor noi programe de studii, care sînt cerute pe piața muncii de la noi și de peste hotare, precum și a diplomei, care nu mai are valoarea de cîndva.

Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat în cadrul evenimentului că acest studiu va servi drept reper pentru a continua reforma învățămîntului în anii următori, iar recomandările autorilor cercetării va contribui la moderniza întregului sistem educațional.

„Problemele din învățămînt vizează nu doar grădinița, școala sau ministerul, ci necesită o abordare complexă a acestora cu implicarea tuturor factorilor de decizie – părinți, elevi, comunitatea locală, autoritățile teritoriale, instituțiile descentralizate ș.a. Autoritățile publice centrale întreprind de cîțiva ani măsuri concrete de modernizare a sistemului educațional pentru a-l aduce la nivelul și standardele europene”, a spus Fusu.

La rîndul său, unul din autorii studiului, Doru Petruți, a menționat că „peste 1200 de persoane au participat la sondajele de opinie, privind calitatea sistemului educațional din țara noastră, dintre care 742 de elevi/părinți și peste 400 de studenți/profesori.

„În urma intervievării respondenților, am ajuns la concluzia că învățămîntul din R. Moldova trebuie reformat atît pe interior, cît și din exterior. Cel mai alarmant indice este faptul că aproximativ 45% din studenții absolvenți sînt gata să dea mită pentru a obține diploma de licență. Acest lucru îl confirmă și părinții, 95 la sută dintre care consideră că în sistemul educațional există corupție”, a afirmat Petruți.

La eveniment au participat peste 120 de invitați, inclusiv 30 de experți din Germania, Cehia, Lituania, România etc. Timp de trei zile aceștia vor organiza ateliere de lucru pentru a oferi asistență în soluționarea problemelor identificate în baza studiului realizat.