Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică
Declinul economic, care a însoţit transformările fundamentale în Republica Moldova pe parcursul a două decenii, a afectat considerabil viaţa de familie a populaţiei şi potenţialul demografic, acesta fiind unul dintre cei mai puternici factori ce a provocat scăderea natalității în ultimii ani, informează MOLDPRES.
La această concluzie au ajuns autorii Barometrului Demografic „Ce impact au avut crizele economice asupra populaţiei Republicii Moldova?”, care a fost lansat la Chişinău cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei, de către Centrul de Cercetări Demografice în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) în Moldova.
Potrivit studiului, R. Moldova este una dintre cele mai tinere ţări din Europa. Circa 25% din populaţie sînt tineri, prin urmare, crizele economice îi afectează în mod direct. Şomajul în rîndul tinerilor este de trei ori mai mare (7,12%) în comparaţie cu cel în rîndul adulţilor (2,95%).
Datele atestă că un alt impact al crizelor economice din anii 1994-2014 a fost creşterea ratei mortalităţii cu 44% în rîndul bărbaţilor şi cu 30% în rîndul femeilor. Una dintre principalele soluţii pentru reducerea ratei mortalităţii în Moldova este de a asigura accesul femeilor tinere, băieţilor şi fetelor adolescente şi a populaţiei vulnerabile la servicii medicale de calitate, inclusiv la serviciile de sănătate sexuală şi reproductivă, precum şi promovarea modului sănătos de viaţă.
Prezentînd rezultatele Barometrului, directorul Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz, a subliniat că provocările economice şi incertitudinile de pe piaţa muncii din perioada anilor 1994-2014 au fost unul din factorii care a redus dorinţa familiilor şi femeilor să aibă copii, în special în rîndul familiilor tinere.
În acelaşi timp, crizele financiare şi economice au contribuit la creşterea ratei migraţiei, în special în rîndul tinerilor. „Numărul moldovenilor care emigrează pentru o perioadă mai mare de 12 luni oscilează între 45 şi 50 de mii anual, cei mai mulţi dintre ei fiind tineri”, a constatat Tatiana Tabac, coautoarea studiului. Potrivit sursei citate, prevenirea migraţiei ilegale va ajuta tinerele să evite riscurile inutile, astfel ca ele să-şi poată realiza potenţialul în ţară.
La rîndul său, Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, a afirmat că crizele economice au un impact direct asupra dinamicii populaţiei în Moldova. Conform datelor UNFPA, fetele adolescente din întreaga lume se confruntă cu provocări mai mari și mai multe decît băieţii. „Investiţiile în sănătate, inclusiv în sănătatea sexuală şi reproductivă, educaţia tinerilor, îi vor ajuta să-şi realizeze drepturile, contribuind astfel la creşterea economică a ţării”, a accentuat Rita Columbia.
Prezentă la eveniment, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, a menţionat că dezvoltarea durabilă şi bunăstarea ţării depinde de capitalul uman. „Prin urmare, ministerul are ca prioritate îmbunătăţirea indicatorilor de securitate demografică a Republicii Moldova”, a subliniat Stela Grigoraş.
Ziua Mondială a Populaţiei, instituită în 1989 de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi sărbătorită la data de 11 iulie în fiecare an, îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor globale ale populaţiei într-o lume în care trăiesc peste șapte miliarde de oameni.