Normele de aplicare a Legii privind managementul companiilor de stat, gata la finalul lunii iulie, înainte de termen
Normele metodologice pentru implementarea Legii 111/2016 privind managementul profesionist în companiile de stat – fosta Ordonanță de Urgență a Guvernului 109/2011 – vor fi gata la finalul lunii iulie, deși termenul prevăzut de lege este la patru luni de la intrarea în vigoare a acesteia, respectiv 4 iunie 2016, susține ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
„Celebra OUG 109 a devenit Legea 111. A intrat în vigoare în data de 4 iunie 2016 și prevede ca, în 50 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metdologice, toate autoritățile publice tutelare, care au în subordine companii de stat, să declanșeze procedura de selecție. Aceste norme metodologice, conform legii, trebuie elaborate în patru luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, deci undeva în luna octombrie, dar suntem în faza în care, până la sfârșitul lunii iulie, aceste norme vor fi finalizate”, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, într-o dezbatere pe marginea proiectului privind Strategia Națională Anticorupție, eveniment organizat de Ministerul Justiției.
Potrivit ministrului, s-a format deja un grup de lucru, astfel că Ministerul Finanțelor, împreună cu ministerele de linie, lucrează la elaborarea acestor norme, care au în vedere realizarea unui cadru unitar pentru stabilirea criteriilor de selecție a viitorilor manageri.
Anca Dragu a adăugat că se lucrează și la elaborarea metodelor de stabilire a indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari, dar și a nivelului remunerației.
„Vrem să ne asigurăm că obiectivele sunt cele ale unui acționar responsabil și, în linie cu acest principiu, indicatorii de performanță vor fi definiți ca atare”, a subliniat Dragu.
Potrivit acesteia, în noua lege, procesul de selectare și numire a managerilor la companiile de stat a fost clarificat, având în vedere că existau semne de întrebare care făceau procesul greoi, iar acele goluri din legislație au fost folosite, în timp, pentru a bloca sistemul.
Totodată, actul normativ conține, ca element de noutate, scrisoarea de așteptare a acționarului, care include planurile acestuia privind întreprinderea, pe termen mediu și lung.
În plus, legea elimină exceptarea de la aplicare a multor societăți, inclusiv a societăților bancare, introduce obligativitatea selecției administratorilor la regiile autonome cu peste 500 de angajați de către un expert independent și reduce numărul de mandate pentru administratori de la cinci la maximum trei.