Filmul „Francofonia”, pe marile ecrane din România, din 22 iulie

„Francofonia”, o co-producție franco-germano-olandeză regizată de Alexander Sokurov, despre soarta operelor de artă din Muzeul Luvru în timpul celui ce-al Doilea Război Mondial, va rula pe marile ecrane din România din 22 iulie, informează un comunicat al distribuitorilor, transmis joi AGERPRES.

Filmul va fi prezentat în cinematografe din București, Cluj, Constanța, Timișoara, Brașov, Oradea, Târgu Mureș, Bârlad, Focșani, Odobești, Adjud și Gura Humorului.”Francofonia” vorbește despre coaliția improbabilă dintre Franziskus Wolff-Metternich, ofițerul nazist însărcinat cu prezervarea operelor de artă, ceea ce de obicei însemna confiscarea lor pentru colecțiile private ale Fuhrer-ului, și directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, unul dintre cei mai respectați muzeografi din Europa de vest. Povestea celor doi inamici pe care iubirea pentru artă îi transformă în aliați este recreată de Alexander Sokurov.

„Francofonia” a fost lansat în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat Premiul FEDEORA pentru Cel mai bun film european.

Alexander Sokurov este autorul unor filme precum „Faust”, premiat cu Leul de Aur la Veneția în 2011, „Alexandra” (2007), „The Sun” (2004), „Father and Son” (2003) sau „Mother and Son” (1997), toate selecționate și premiate în marile festivaluri.