Merkel la Bișkek: Germania este interesată într-o ameliorare grabnică a relațiilor cu Rusia

 

Germania este interesată într-o ameliorare grabnică a relațiilor cu Rusia, care s-au deteriorat după evenimentele din Crimeea și din sud-estul Ucrainei, a declarat joi, după întrevederea avută în capitala Kârgâzstanului cu președintele acestei țări Almazbek Atambaev, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, informează agenția de presă TASS.

„Însă pentru asta vor trebui depuse mari eforturi. Acesta este un proces complicat”, a spus Merkel.

În opinia sa, toate situație conflictuale care apar trebuie rezolvate pe cale pașnică. „Este important ca ele să fie reglementate pe cale diplomatică. Pentru aceasta va fi nevoie de mult timp, însă timp există”, și-a exprimat convingerea cancelarul federal german.

În opinia sa, un aspect important îl constituie îmbunătățirea relațiilor dintre Uniunea Europeană (UE) și Uniunea Economică Eurasiatică (UEE sau EurAsEs). „Cooperarea trebuie dezvoltată în această direcție”, a spus ea.

Angela Merkel a dat, de asemenea, asigurări, că Germania și Franța lucrează în prezent pentru punerea în aplicare a Acordurilor de pace de la Minsk privind situația din Ucraina și în vederea normalizării relațiilor cu Rusia.

La rândul său, președintele kârgâz a exprimat interesul țării sale pentru normalizarea cât mai rapidă a relațiilor dintre Bruxelles și Moscova. „Noi, în calitate de stat eurasiatic, simțim pe propria piele urmările crizei din Ucraina și deteriorarea relațiilor dintre Rusia și UE, de aceea suntem interesați ca UE și Rusia să-și normalizeze cât mai rapid cooperarea”, a spus el.

Din Uniunea Economică Eurasiatică, structură de integrare din spațiul fostei URSS, fac parte Kârgâzstan, Armenia, Belarus, Kazahstan și Rusia.