Președintele Uniunii Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a declarat, joi, că până în prezent formațiunea a fost contactată de aproximativ 4.000 de oameni și grupuri, iar peste aproximativ o lună ar putea fi anunțată constituirea unor filiale ale Uniunii Salvați România.
„Ne-au scris cam 4.000 de oameni și grupuri. Sunt vreo 20 de oameni din USB/USR care se ocupă să aibă dialog cu toți acești oameni. Probabil că într-o lună o să începem să anunțăm filialele care se constituie. Ținta noastră este să avem într-un termen rezonabil cel puțin o filială într-un județ”, a afirmat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.
El a menționat că a discutat personal cu oameni din Călărași, Ploiești, Constanța, Galați și Râmnicu Vâlcea, dar că a vorbit și telefonic cu cei care și-au manifestat dorința de a înființa filiale USR.
Pe de altă parte, el a subliniat că USR nu va face alianțe.
„Nu facem alianțe. Am spus de la început că nu facem alianțe și că mergem singuri la parlamentare. Probabil că nu vom face alianțe nici cu partidele noi, ci vom încerca să îi aducem împreună pentru că este pragul electoral foarte mare”, a precizat el.
Nicușor Dan a mai spus că din punct de vedere formal se va realiza o fuziune între USR și USB, deoarece altfel există riscul ca USB să fie desființat în contextul în care nu va avea candidați la alegerile parlamentare. În ce privește mesajul USR la parlamentare, Nicușor Dan a precizat că acesta va fi foarte apropiat de cel transmis la alegerile locale, în condițiile în care există o „întreagă categorie de oameni care s-au săturat de modul în care s-a făcut politică de către partidele vechi din România”.
„Sunt foarte multe lucruri de bun simț care circulă în societate și care așteaptă rezolvare — de la sistemul electoral, pragul, alegerile în două tururi, numărul foarte mare de semnături, imposibilitatea de a avea partide locale, până la transparență în tot ceea ce înseamnă administrație publică și în special a cheltuielilor publice; sistemul electronic de achiziții publice, care e un dezastru în momentul de față. (…) Nu avem șomaj în partea de vest și avem un mare șomaj în partea de est prin faptul că nu avem o autostradă care să ajungă în Moldova — nu avem o autostradă care să ajungă la Portul Constanța. La fel: prioritizarea investițiilor în urban și rural — e inadmisibil să dai bani pe parcuri și locuri de joacă pentru copii în sate în care nu ai canalizare. Deci, pe scurt, un program tehnocrat, în care venim cu soluții la probleme pe care societatea le așteaptă de mult timp”, a conchis Nicușor Dan.
În condițiile în care PMP și UNPR au anunțat fuziunea, iar în cadrul Consiliului General al Municipiului București UNPR susține majoritatea formată din PSD și ALDE, Nicușor Dan a spus că se așteaptă ca PMP să se alăture acestei majorități. „Știu că la sectorul 6 și la sectorul 4, PMP e într-o alianță cu PSD, deci mă aștept ca PMP să intre în alianță cu PSD și la Consiliul General. Dar asta e o speculație”, a mai spus el.