Fondul Monetar Internațional (FMI) și-ar putea relua furnizarea ajutoarelor către Ucraina până la sfârșitul lunii iulie după luni de blocaj legate în special de lipsa de progres constatată în lupta împotriva corupției, a indicat joi purtătorul de cuvânt al acestei instituții, citat de AFP.
„Ar putea avea loc în iulie. Discuțiile în acest sens sunt foarte aproape de a fi finalizate’, a declarat Gerry Rice, în cursul conferinței de presă bilunare a FMI.
Deblocarea acestei noi tranșe a împrumutului de 1,6 miliard de dolari va trebui să fie aprobată formal de Consiliul de administrație al FMI, care reprezintă cele 189 state membre ale sale.
‘Există câteva detalii tehnice pe care sperăm să le rezolvăm în curând’, dar ‘nu există vreo lege care să condiționeze’ această aprobare, a detaliat Rice.
O nouă livrare ar marca reluarea planului de ajutor de 17,5 miliarde de dolari acordat de FMI țării în aprilie 2015, dar suspendat de mai multe luni pe fondul nemulțumirii față de ritmul reformelor.
În februarie, directoarea generală a FMI — Christine Lagarde — avertizase astfel că ar fi ‘dificil’ să continue resuscitarea Ucrainei fără ‘eforturi semnificative’ ale Kievului pentru a combate corupția și reformarea guvernării.
În virtutea acestui plan de ajutor, FMI a deblocat aproximativ 6,6 miliarde de dolari împrumutați țării, susținută de SUA și de țările europene în fața Rusiei.
Ucraina se află într-o recesiune profundă, tradusă prin prăbușirea Produsului Intern Brut (PIB) cu 9,9% în 2015, după o scădere de cel puțin 6,6% în anul precedent.