La Chisinau a fost inaugurată o expoziţie dedicată poetului român George Coşbuc

O expoziţie consacrată poetului, traducătorului şi publicistului român George Coşbuc a fost vernisată la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt din Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul marchează împlinirea, pe 20 septembrie, a 150 de ani de la nașterea poetului.

Alcătuită din 24 de bannere, urmărind parcursul biografic al poetului, expoziția aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea lui George Coșbuc, unul din marii clasici ai literaturii române.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Ion Hadîrcă a menţionat că George Coşbuc a fost un poet al ţărănimii revoltate. „Oamenii din satele noastre din perioada interbelică au crescut cu poezia lui Coşbuc. Este un scriitor popular, un poet şi un publicist al unităţii naţionale, spirit din spiritul poporului, sînge din sîngele poporului”, a precizat Ion Hadîrcă.

La rîndul său, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, scriitorul Nichita Danilov a subliniat că poezia lui George Coşbuc e ca un covor ţesut din fire tradiţionale, din care se desprinde esenţa. „Opera lui merită să fie readusă în actualitate. E un mare scriitor care a avut ceva de spus în cadrul literaturii române”, a accentuat Nichita Danilov.

Potrivit scriitorului Vitalie Ciobanu, opera lui George Coşbuc va constitui modele formative pentru generaţia tînără din licee şi universităţi.

George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița Năsăud. Cunoscut mai întîi ca poet, George Coșbuc a desfășurat și o prodigioasă muncă de traducător. Traducerile sale din marile capodopere ale lumii, cum ar fi „Odiseea” lui Homer, „Eneida” lui Vergiliu, „Divina comedie” a lui Dante, fragmente din Rig Veda, Mahabharata, Ramayana ș.a., dar și din Byron sau Schiller. În 1916, el a fost ales membru titular al Academiei Române. George Coşbuc s-a stins din viaţă la 9 mai 1918, la Bucureşti.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 15 august.

Manifestarea a fost organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca județeană „George Coșbuc” din Bistrița Năsăud, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.