Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite, sâmbătă seară, să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat că s-ar afla la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia, informează The Associated Press.
Erdogan a declarat că Statele Unite, partener strategic al Turciei, trebuie să dea răspuns afirmativ solicitării Ankarei de extrădare a lui Fethullah Gulen.
Liderul de la Ankara a argumentat că Turcia nu a respins niciodată vreo solicitare americană de extrădare a „teroriştilor”.
Un oficial turc a declarat, sub protecţia anonimatului, că Ankara „pregăteşte o solicitare formală de extrădare a lui Fehtullah Gulen, oferind informaţii detaliate despre activităţile ilegale ale acestuia”.
Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat sâmbătă dimineaţă că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieşte clericul musulman turc. „Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia”, a adăugat Yildirim.
În aprilie, preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute „prin spatele” său care s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei. „Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situaţia principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil considera că rivalul său politic s-ar bucura de susţinerea Washingtonului.