Sucurile naturale – cheia unui organism sănătos!

O dietă sănătoasă asigură un nivel optim de energie şi vitalitate, un temperament echilibrat şi, bineînţeles, o stare excelentă de sănătate. În plus, exerciţiile fizice, alături de o atitudine optimistă, sunt esenţiale pentru o viaţă armonioasă şi sănătoasă.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă? Consumul de fructe şi legume proaspete este unul dintre elementele fundamentale – trebuie consumate cel puţin cinci porţii pe zi. În plus, sucurile asigură şi o bună hidratare.

Iată patru reguli uşor de respectat, care te vor ajuta la stabilirea unui regim de viaţă sănătos.

  • Consumă o mare varietate de ingrediente proaspete pentru a obţine vitaminele şi mineralele de care are nevoie organismul.
  • Dieta trebuie să conţină la bază: fructe, legume, cereale, fructe oleaginoase şi ouă. Dacă mănânci carne, alege carnea slabă şi limitează pe cât posibil consumul de carne roşie. Peştele proaspăt, reprocesat, este întotdeauna o alegere mai sănătoasă.
  • Redu la minimum consumul de alimente procesate, sărate, îndulcite sau grase.
  • Bea suficientă apă pentru a-ţi asigura o bună hidratare; cantitatea recomandată este de 1.5-2l pe zi.

Sucurile terapeutice

Pentru a obţine cu adevărat beneficii de pe urma sucurilor naturale, acestea trebuie consumate regulat – zilnic, dacă se poate. Totuşi, trebuie să ai în vedere faptul că dieta cu sucuri nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar echilibrat, sănătos.

Sucurile naturale sunt recomandate de secole de către specuialişti, medici naturişti şi nutriţionişti pentru a preveni bolile şi a ameliora simptomele acestora. Autodiagnosticarea şi tratarea pe cont propriu a unei probleme medicale grave nu sunt recomandate. Trebuie să consulţi medicul, mai ales dacă simptomele persistă.

Aciditatea sucurilor şi prezenţa zaharurilor pot avea un efect de eroziune asupra danturii. Pentru a minimiza acest efect, este bine să le consumi în timpul meselor. Aciditatea poate fi redusă prin adăugarea laptelui sau a înlocuitorilor de lapte, care sunt mai alcalini – produsele bogate în calciu ajută întotdeauna la menţinerea sănătăţii dentare. Evită să îţi periezi dinţii timp de o oră după consumarea unui suc, pentru a permite smalţului să se întărească din nou.

Sistemul imunitar şi alergiile

Antioxidanţii care se găsesc în fructe şi în legume sunt extrem de importanţi pentru întărirea sistemului imunitar. Există trei categorii de fructe şi legume care sunt extrem de folositoare pentru sistemul imunitar.

Prima o reprezintă alimentele bogate în betacaroten, cum ar fi morcovii şi pepenele galben, sau fructele de culoare roşie sau albastră. Fructele bogate în Vitamina C, cum ar fi coacăzele şi kiwi, sunt de asemenea importante. În final, compuşii specifici, cum ar fi resveratrolul din struguri şi licopina din pepeni şi roşii, ajută la întărirea imunităţii.

Despre familia cruciferelor, din care fac parte varza, broccoli, varza de Bruxelles, se crede că are un rol important în lupta împotriva cancerului. Ceapa, prazul şi usturoiul reprezintă arme redutabile împotriva gripei, răcelii şi tusei.

Dacă ţi se pare că ceapa şi usturoiul ca atare au un gust prea puternic, poţi încerca un decoct de ceapă cu usturoi. Gutuile au fost folosite încă din vechime în perioadele de convalescenţă şi mulţi le recomandă şi astăzi în acest scop.

Persoanele cu alergii vor beneficia din plin de cele cinci porţii zilnice de legume şi fructe, care întăresc sistemul imunitar şi ridică pragul la care se declanşează reacţiile alergice. Fructele de pădure de culoare roşie şi albastru-închis sunt foarte eficiente în aceste cazuri.

Sănătatea sistemului nervos

O stare psihică echilibrată depinde în mare măsură şi de o dietă echilibrată. Zicala „Eşti ceea ce mănânci” se aplică şi în ceea ce priveşte sănătatea mentală, nu doar cea fizică.

Dacă te simţi uşor letargică, sucul de napi şi cel de păpădie sunt considerate drept tonice tradiţionale ale sistemului nervos. Şi fasolea stimulează sistemul nervos. Pe de altă parte, dacă eşti tensionată, ţelina are un efect de relaxare, în timă ce salata verde are o acţiune sedativă şi te ajută să dormi mai bine. Fulgii de ovăz sunt şi ei un calmant natural..

Despre lavandă se crede că atenuează durerile de cap; încearcă să faci o infuzie din câteva fire de lavandă, pe care să o adaugi în suc.

De asemenea, şi feniculul este eficient în cazul durerilor de cap şi al migrenelor. Eczemele pe fond nervos se pot manifesta ca o problemă recurentă pentru unele persoane, atunci când acestea nu se simt în formă. Sucul de castraveţi, în combinaţie cu alte fructe şi legume bogate în betacaroten, are întotdeauna un efect calmant în asemenea situaţii.

Nutrienţi cu efect anti-stres sunt magneziul (se găseşte în legumele cu frunze verzi şi în fructele oleaginoase), vitaminele B şi vitamina C (se găsesc în coacăzele negre, lămâi, căpşuni, varză de Bruxelles şi ardei).

Starea generală de sănătate

Consumul regulat de sucuri te ajută să ai un ten strălucitor, ochi luminoşi, un păr frumos şi o alură tinerească.

Legumele şi fructele bogate în vitamina C ajută la formarea colagenului necesar pentru o piele sănătoasă, şi prin urmare trebuie adăugate în mod regulat în sucurile pe care le consumi.

Spanacul şi afinele conţin mari cantităţi de betacaroten, antioxidant necesar pentru o vedere excelentă.

Castraveţii şi dovleceii ne ajută să avem unghii sănătoase, iar strugurii au fost folosiţi dintotdeauna cu succes în curele de regenerare!

Sursa: „Sucuri, smoothies şi alte băuturi delicioase”, Suzannah Olivier, editura LITERA (www.litera.ro