Comănescu: Valul de atentate din UE demonstrează nevoia de consolidare a securității europene

 

Valul de atentate cu care se confruntă Uniunea Europeană în ultima perioadă demonstrează încă o dată nevoia de consolidare a securității europene în plan intern, cât și a frontierelor externe, a arătat ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care s-a desfășurat, luni, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis AGERPRES, Comănescu a reamintit contribuția importantă pe care România o aduce din acest punct de vedere, „inclusiv pentru asigurarea siguranței zonei Schengen”.

Totodată, adaugă sursa citată, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat condoleanțe pentru victimele atentatului produs la Nisa și a transmis mulțumiri autorităților franceze pentru sprijinul acordat în demersurile de identificare a cetățenilor români care au avut de suferit.

„La dejunul de lucru informal, miniștrii de Externe au abordat situația din Turcia. Demnitarul român a accentuat importanța acestui stat membru esențial al NATO și partener cheie al UE, precum și din perspectiva pe care acesta o are pentru stabilitatea regională. Totodată, a reliefat necesitatea respectării instituțiilor democratice, drepturilor omului și a libertăților fundamentale, esențiale din perspectiva UE”, se mai arată în comunicatul MAE.

Situația din Turcia a fost și unul dintre subiectele abordate la întâlnirea miniștrilor europeni de Externe cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. Potrivit sursei citate, alte teme de discuție la această întâlnire au vizat criza siriană și situația din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, în cadrul reuniunii CAE, miniștrii au apreciat cadrul de cooperare trasat de viitoarea strategie UE-China, fiind evidențiat rolul Chinei „de partener al UE în sfera păcii și securității globale”.

„Din punct de vedere al relațiilor bilaterale, noua strategie a UE oferă o platformă comună pentru statele membre pentru promovarea relațiilor cu China, precum și formatele de cooperare sub-regională”, precizează MAE.