Galați: Aplicație unică în țară la Universitatea Dunărea de Jos

Universitatea Dunărea de Jos din Galați a lansat o aplicație unică în România, un tur virtual al instituției de învățământ ce poate fi accesat facil, de pe pagina de internet a instituției www.ugal.ro.

Potrivit realizatorului aplicației, Dumitru Rusu, originar din Republica Moldova și absolvent al Universității Dunărea de Jos din Galați, turul virtual poate fi accesat cu orice fel de aparat — de la computer, laptop, telefon mobil sau tabletă, iar pentru o senzație reală că te afli chiar în universitate, se pot folosi ochelarii VR (virtual reality) — o tehnologie din ce în ce mai folosită de utilizatorii IT, pe post de consolă de jocuri. Odată încărcat turul virtual pe ochelarii virtuali, vizitatorul are senzația că se află realmente în locurile pe care le vizitează — fie că este vorba de sediul central al universității, Campusul Științei, unde se află facultățile de Inginerie, Mecanică, Calculatoare, Nave, Chimie Alimentară, Mediu sau Campusul Universitar, unde se află căminele studențești, cantina studențească. Ochelarii virtuali se poat achiziționa de la orice centru de telefonie mobilă, unde costă în jur de 100 de euro, sau pot fi comandați de pe internet — ochelarii Google care costă în jur de zece euro.

„Am vrut să fac acest lucru, unic în România, pentru că eu am fost student aici, la Calculatoare și Marketing. Când am ajuns la Galați din Republica Moldova nu știam cum arată campusul sau ce suprafață are o cameră din cămin. A trebuit să vin fizic aici pentru a vedea condițiile de cazare și studiu. Cum noile tehnologii ne permit să depășim barierele legate de distanță, un viitor student va putea face acest tur virtual, fără să se mai deplaseze. Aplicația îl va ajuta să să se decidă să aleagă una dintre cele 13 facultăți, practic stând acasă pe scaun. Turul virtual poate fi găsit pe www.ugal.ro. și vizualizat pe tabletă, smartphone, calculator sau orice alt gadget”, a declarat marți, Dumitru Rusu.

Conducerea universității gălățene susține că acest proiect permite apropierea de generațiile tinere, care doresc să urmeze cursurile instituției de învățământ.

„Acest tur virtual ne demonstrează că suntem în pas cu tehnologia, că absolvenții noștri sunt imaginativi și creativi și sunt în stare să facă lucruri extraordinare. În plus, acest proiect demonstrează că vrem să ne apropiem de generațiile tinere, care bat la poarta universității noastre”, a spus prorectorul Universității Dunărea de Jos, Ștefan Baltă.

Proiectul a fost lansat în prezența grupului de elevi de clasa XI-a, din mai multe județe, care urmează timp de o săptămână programul Galați Summer School, prin care se familiarizează cu condițiile oferite de universitatea gălățeană.

„Este o senzație fantastică pentru că aplicația îți dă senzația că ești acolo în campus sau în cămin. Imaginile sunt foarte clare și ai impresia că niciun obstacol nu îți stă în cale pentru a crede că este real”, a declarat una dintre elevele care urmează programul Galați Summer School.

Turul virtual este folosit în premieră națională de Universitatea Dunărea de Jos pentru a atrage, astfel, cât mai mulți absolvenți de bacalaureat și pentru a-i convinge să vină să studieze la Galați.