Pavel Filip: R. Moldova va semna în luna octombrie un acord cu FMI

Republica Moldova va semna în luna octombrie curent un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar pînă la sfîrşitul anului, va accesa prima tranşă în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari SUA, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul unei emisiuni televizate, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, după vizita experţilor FMI în Republica Moldova urmează să fie expediat un comunicat de la Washington prin care se va anunţa faptul că există o înţelegere la nivel de experţi (staff level agreement).

„Acest document cuprinde angajamentele care trebuie îndeplinite pînă la Consiliul FMI, la care va participa şi ţara noastră, astfel încît în octombrie să avem semnat un acord cu FMI. Nu așteptăm imediat sume enorme, în acest an bugetar contăm pe o sumă de aproximativ 25 de milioane de dolari SUA”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a specificat că acordul cu FMI va debloca finanţările şi din partea celorlalţi parteneri de dezvoltare. „Imediat după ce vom avea „staff level agreement-ul”, sînt sigur că pe parcursul lunii august vom primi împrumutul de la București în sumă de 60 de milioane de euro. Pe dimensiunea Washingtonului, vom avea deblocați banii de la Banca Mondială, iarăși este vorba de aproximativ 45 de milioane USD. Vorbim şi de banii din Uniunea Europeană care sînt în sumă de 45–55 de milioane de euro”, a menţionat premierul.

„Ulterior, intenţionăm să realizăm reforme în sistemul bancar, trebuie să fortificăm regulatorul şi să avem un cadru legal care să nu permită o altă fraudă bancară în R. Moldova. Pînă la sfîrşitul anului, ţara noastră va avea un sistem bancar foarte stabil şi transparent şi vă asigur că acest Guvern va elimina toate vulnerabilităţile din sistemul financiar”, a susţinut premierul.

Ca răspuns la solicitarea autorităților R. Moldova, o misiune de experți a FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie, 2016, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani, finanțat prin mecanismele de creditare ale FMI – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) – în valoare de circa 180 milioane dolari SUA, pentru susținerea programului de reformă economică a statului.