ANAF: Lista persoanelor care au datorii la bugetul de stat s-a înjumătăţit înainte de publicare

Lista persoanelor cu datorii la bugetul de stat s-a înjumătăţit înainte de publicare, declară preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, potrivit căruia pe listă au apărut circa 185.000 de datornici, însă iniţial numărul acestora a fost dublu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, care a fost efectul publicării listei persoanelor cu datorii la bugetul de stat, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a spus că, în momentul în care se apropia data publicării, oamenii au început să îşi clarifice situaţia financiară.

„Noi am publicat la începutul lunii mai, am început cu marii contribuabili, apoi cu cei mijlocii, apoi persoanele juridice mici şi apoi persoanele fizice. Efectul s-a văzut pentru că noi în decursul unei luni am diminuat mult acea listă, deoarece, pe de o parte, am avut un efort de colectare şi cei care erau pe listă i-am anunţat, i-am rugat să vină, au venit, s-au clarificat multe situaţii. Şi, pe de altă parte, contribuabili care au avut ei iniţiativa, nedorind să fie pe acea listă”, a spus preşedintele ANAF.

Potrivit acestuia, dacă în momentul publicării lista cu datornicii persoane fizice avea în jur de 185.000 de poziţii, în momentul în care s-a conceput această listă numărul poziţiilor era dublu.

„Noi am publicat la persoane fizice în jur de 185.000 de poziţii la vremea respectivă. Când am început să inventariem această listă, ea era dublă. Până să ajungem să o publicăm ea s-a înjumătăţit. Efectul este bun. Acum suntem într-un proces continuu, lista se actualizează, se clarifică, noi ne bucurăm foarte mult pentru că la o primă publicare nu au fost cazuri în care să fie erori importante sau mai ştiu eu ce alte lucruri”, a afirmat Doroş.

ANAF a publicat, în mai, lista cu 187.230 de contribuabili persoane fizice care aveau restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane de lei şi 232 de milioane de lei.