Armenia: Zeci de arestări după ciocniri între poliție și manifestanți; luarea de ostatici continuă
Zeci de persoane, printre care opozanți ai președintelui armean Serj Sarkisian, au fost arestate joi la Erevan, după o noapte de violențe între polițiști și manifestanți nemulțumiți de felul în care autoritățile au gestionat o luare de ostatici care continuă de cinci zile într-o secție de poliție din capitală, relatează AFP.
Miercuri seară, manifestanții i-au atacat cu pietre pe polițiștii desfășurați în jurul secției în care s-a baricadat de duminică un grup de bărbați înarmați, având legături cu opoziția din Armenia.
Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Cel puțin 51 de persoane, printre care 29 de polițiști, au fost rănite în aceste ciocniri, conform celui mai recent bilanț anunțat de Ministerul Sănătății.
„Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil”, a declarat premierul armean Ovik Abraamian, în ședința de guvern de joi, subliniind că „este imposibilă obținerea de schimbări reale prin violență”.
În jur de 2.000 de oameni au continuat să manifesteze până în zori, ridicând baricade, înainte de a fi dispersați de poliție, care a operat zeci de arestări.
Departamentul de stat al SUA a condamnat „recurgerea la violență” și a chemat guvernul de la Erevan „să gestioneze situația cu reținere”.
Patru ostatici au fost eliberați deja, dar alți patru — printre care comandantul adjunct al poliției naționale, Vardan Eguiazarian, și cel al poliției din Erevan, Valeri Osipian — sunt în continuare captivi în clădire.
Atacatorii, care au pus mâna pe un arsenal important al poliției, cer demisia președintelui Serj Sarkisian și eliberarea opozantului Jirair Sefilian, arestat în luna iunie pentru posesie de arme și acuzat că a intenționat să ocupe clădiri guvernamentale și centre de telecomunicații din Erevan.
Mai mult de 1.500 de armeni au ieșit luni pe străzile din Erevan pentru a protesta împotriva guvernului și a cere rezolvarea pașnică a crizei.
Jirair Sefilian, un critic virulent al regimului, a mai fost arestat în 2006 și închis timp de 18 luni după ce a chemat la „răsturnarea prin violență a guvernului”. El a mai fost reținut pentru scurt timp în 2015, pentru tentativă de lovitură de stat.
Președintele Serge Sarkissian, un fost militar, a fost ales în 2008, în urma unui scrutin contestat de opoziție. Zece persoane și-au pierdut viața în protestele care au urmat alegerii sale.