BCE a lăsat nemodificate dobânzile

 

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să nu modifice dobânzile, coborâte în luna martie la un nou minim istoric, transmite DPA.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc la Frankfurt, consiliul guvernatorilor a lăsat dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost menținută la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Instituția cu sediul la Frankfurt a adoptat numeroase măsuri de stimulare a economiei: dobânzi reduse, împrumuturi uriașe pentru bănci, răscumpărări de obligațiuni de pe piețe. În luna iunie a acestui an, BCE a trecut la o nouă etapă prin debutul achizițiilor de obligațiuni emise de companii, o premieră în istoria sa. De exemplu, BCE a achiziționat via Banca Centrală a Franței obligațiuni emise de o serie de mari companii franceze precum EDF, Sanef, Danone și Renault.

Cu toate acestea, problemele din sectorul bancar italian, decizia Marii Britanii de a ieși din UE și numărul redus de obligațiuni care pot fi cumpărate în cadrul programului de relaxare cantitativă ar putea determina BCE ca în lunile următoare să anunțe noi inițiative pentru dinamizarea economiei.

Atenția analiștilor se va îndrepta spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT. Analiștii se așteaptă ca Draghi să pregătească piețele pentru noi măsuri ce ar putea fi luate la reuniunea din luna septembrie, când BCE va da publicității noile sale prognoze economice.