FMI cere G20 să sprijine creșterea economică, pe fondul incertitudinilor provocate de Brexit

 

G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) ar trebui să fie de acord cu o abordare mai extinsă pentru a sprijini cererea consumatorilor, a limita datoria sectorului privat și a implementa reforme structurale care să combată riscurile la adresa creșterii economiei, se arată într-un raport publicat joi de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

În perioada 23-24 iulie are loc în China reuniunea miniștrilor de Finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale ai G20.

Este esențială o tranziție ușoară și predictibilă la o nouă relație între Marea Britanie și UE, care să prezerve posibilele câștiguri din comerț. Deși incertitudinile privind evoluția negocierilor se mențin, autoritățile ar trebui să fie pregătite să acționeze decisiv dacă turbulențele de pe piețele financiare amenință perspectivele economice globale, se arată în raport.

Marți, Fondul Monetar Internațional a înrăutățit pentru a cincea oară în ultimele 15 luni estimarea de creștere a economiei mondiale în 2016 și 2017, din cauza incertitudinilor provocate de votul privind ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit).

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,1%, față de un avans de 3,2% estimat de FMI în aprilie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,4%, față de un avans de 3,5% prognozat anterior.

De asemenea, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei Marii Britanii deoarece această țară va fi cea mai afectată de incertitudinile provocate de Brexit. Anul acesta, economia britanică ar urma să înregistreze o creștere de 1,7%, față de un avans de 1,9% estimat de FMI în aprilie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 1,3%, față de un avans de 2,1% prognozat anterior.

În ciuda recentelor îmbunătățiri din Japonia și Europa și a redresării parțiale a prețurilor materiilor prime, Brexitul a creat o sporire semnificativă a incertitudinii care va afecta investițiile, încrederea consumatorilor și a piețelor, avertizează instituția financiară internațională.

Pentru acest an, FMI a îmbunătățit ușor estimarea de creștere a zonei euro, dar a redus prognoza pentru anul viitor, de la 1,6% la 1,4%. PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze un avans de 6,6% în 2016 și de 6,2% în 2017.

Trebuie sprijinită în continuare cererea pe termen scurt dar oficialii trebuie să se concentreze pe politici care să sprijine creșterea pe termen mediu și lung, să faciliteze repararea bilanțurilor pentru bănci și companii, să reformeze piața muncii și să sprijine afacerile, se arată în raportul publicat joi de FMI.

China ar trebui să-și ajusteze politicile macroeconomice pentru a se adapta la ritmul lent de creștere al economiei sale, inclusiv prin limitarea expansiunii creditării și adoptarea de măsuri care să sprijine consumul, se arată în raportul instituției financiare internaționale.