Poate ca ai mai auzit vorbindu-se despre ULEIUL de RICIN pana acum, dar cu siguranta nu esti familiarizat cu toate proprietatile remarcabile pe care le are.
Multi cred ca uleiul de ricin este eficient doar in lupta impotriva constipatiei, dar lucrurile nu stau deloc asa. Acesta are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungale. De asemenea, uleiul de ricin a fost folosit in tratarea afectiunilor pielii, pentru a reduce durerea si pentru a stimula sistemul imunitar.
Istoria semintelor de RICIN (Ricinus Communis):
ULEIUL de RICIN provine de la semintele cu acelasi nume, care au o compozitie chimica neobisnuita. Acest ulei este o triglicerida, compus din acizi grasi, iar 90% reprezinta acidul ricinoleic.
Dupa ce au fost descoperite proprietatile sale curative, planta de ricin a fost denumita „Palma lui Isus”… Mai tarziu a inceput sa fie folosita in scopuri medicinale in tari precum: Egiptul Antic, China, Persia, Africa, Grecia si Roma. In momentul de fata ULEIUL de RICIN este folosit in lumea intreaga.
Nu este folosit doar in scopuri medicale, uleiul de ricin fiind utilizat si ca: agent aditiv si pentru arome (in mancare), ingredient important in cadrul produselor de ingrijire ale pielii si de infrumusetare; se foloseste si in manufactarea plasticului, cauciucului, vopselelor, fibrelor, colorantilor, etc. De exemplu, compania Castrol a luat numele tocmai dupa uleiul de ricin folosit (din engleza, castor oil) in realizarea lubrifiantilor industriali.
Atentie insa, semintele de RICIN pot fi MORTALE!
Uleiul de ricin este incredibil, dar semintele din care este confectionat… pot fi extrem de periculoase. Asa se face ca, anumite toxine din semintele de ricin pot fi foarte daunatoare. Doar un miligram de seminte de ricin este fatal atat timp cat este ingerat sau inhalat. Consumarea a 5-10 seminte de RICIN conduce la o moarte sigura.
Nu exista antidot pentru semintele de ricin, asa ca ar fi bine sa nu te joci cu asa ceva. Benefic este doar uleiul de ricin, acesta fiind foarte apreciat.
Au existat foarte putine incidente in acest sens, iar ULEIUL de RICIN nu provoaca astfel de reactii adverse.
Este bine de memorat ca o cantitate de 0,7 mg/kg (raportat la greutatea corpului) este cea indicata. Asta inseamna o lingura de ulei pentru adulti si o lingurita pentru cei mici. Daca se ia ULEI de RICIN pe cale orala, in urmatoarele 6 ore se produce o curatare la nivelul tractului digestiv.
Chiar daca nu este toxic, ba chiar din contra, uleiul de ricin poate avea anumite efecte secundare.
De exemplu, poate provoca alergii ale pielii si probleme gastrointestinale. In intestine, uleiul de ricin se transforma in acid ricinoleic, care poate a irita intestinul.
Acest efect ii confera ULEIULUI de RICIN abilitatea de a inversa constipatia, dar este totodata si motivul pentru care multi oameni sufera de disconfort, diaree si alte efecte gastrointestinale.
Daca suferi din pricina crampelor, ulcerului, hemoroizilor, colitei sau tocmai ai suferit o interventie chirurgicala, poate ar fi mai bine sa eviti uleiul de ricin.
Medicina moderna si intrebuintarea ULEIULUI de RICIN
Exista 5 categorii mari, iar uleiul de ricin poate fi un remediu eficace in urmatoarele cazuri: probleme gastrointestinale, antimicrobian (antiviral, antibacterian si antifungal), induce travaliul, anti-inflamator si analgezic si stimulent limfatic, al sistemului imunitar.
ULEIUL de RICIN este util in tratarea mai multor afectiuni ale pielii, cum ar fi: dermatitele, acneea, keratoza, mancarimile si chiar caderea parului.
Unii cercetatori americani au ajuns la concluzia ca uleiul de ricin ar fi util si in tratarea cancerului.
De fapt, ricinul este util si in urmatoarele BOLI CRONICE: scleroza multipla, Parkinson, artrita, migrene severe, colecist, epilepsie, afectiuni ale ficatului (inclusiv ciroza), apendicita, SIDA, afectiuni ale ochilor, probleme ginecologice, etc.
STUDIILE sustin proprietatile antimicrobiene, anti-inflamatorii si imunostimulente ale ULEIULUI de RICIN
Mai multe cercetari in domeniu au aratat ca uleiul de ricin are efecte de suprimare a tumorilor, un studiu din India realizat in 2011 remarcand eficacitatea extractului de ricin.
Un alt studiu din 2010 a aratat ca uleiul de ricin poate ajuta in cazurile de constipatie severa, in special la batrani. In 2009, specialistii au aflat ca uleiul de ricin este eficient in ameliorarea simptomelor specifice artritei.
Studii din anii 1999 si 2000 au aratat ca ULEIUL de RICIN este eficient pentru stimularea sistemului limfatic, avand si o actiune pozitive asupra dermatitelor.
Citește continuarea pe suntsanatos.ro