Prim-ministrul Pavel Filip a discutat buna implementare a reformelor cu consilierii europeni de nivel înalt

Premierul Pavel Filip a avut o şedinţă de lucru cu consilierii de nivel înalt, delegaţi de Comisia Europeană pentru a asista autorităţile în procesul de realizare a reformelor şi implementare a prevederilor Acordului de Asociere RM – UE. La şedinţă a participat, de asemenea, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

În debut, Prim-ministrul a mulţumit experţilor pentru participarea activă la implementarea reformelor, menţionînd că autorităţile Republicii Moldova mizează pe experienţa acestora în procesul de elaborare şi aplicare a actelor normative care vizează politici publice. Totodată, Pavel Filip a spus că îşi doreşte să aibă discuţii deschise şi foarte concrete privind problemele identificate în instituţiile în care consilierii au fost delegaţi şi viziunea acestora privind îmbunătăţirea situaţiei.

„Sînt bucuros că am posibilitatea să fiu consultat de aşa o echipă profesionistă. Aceasta contează foarte mult pentru Guvernul de la Chişinău şi mulţumesc Uniunii Europene pentru suportul acordat în acest sens. Adevărul e că unele autorităţi au capacităţi reduse de reformare şi asimilare a standardelor europene în activitatea desfăşurată. De aceea, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră în fortificarea instituţională şi buna implementare a reformelor lansate”, a subliniat Premierul.

Prezent la discuţii, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a încurajat Guvernul să continue implementarea activă a reformelor, subliniind că rezultatele sînt deja vizibile, atît pe plan intern, cît şi în relaţia cu UE, care a evoluat foarte mult în ultima perioadă. Totodată, şeful Delegaţiei a reiterat suportul pentru implementarea măsurilor necesare pentru dezvoltarea ţării, specificînd că experţii de nivel înalt au anume această misiune.

Discuţiile purtate s-au referit la principalele reforme lansate de Guvern, viziunea și propunerile consilierilor de nivel înalt privind buna implementare a acestora, precum şi realizarea angajamentelor asumate în faţa Uniunii Europenii. În acest sens, experţii europeni au venit cu o serie de propuneri de măsuri concrete, ce pot fi luate pentru stabilizarea situaţiei în diferite sectoare, atît pentru o perioadă scurtă de timp, cît şi pe termen lung. În acelaşi timp, experții au apreciat deschiderea Guvernului şi a funcţionarilor publici pentru colaborare și preluare a bunelor practici europene în activitatea sectorială.

Prin intermediul proiectului „Misiunea Uniunii Europene de consiliere în politici publice pentru Republica Moldova”, 26 de consilieri de nivel înalt au fost delegaţi pentru a asista instituţiile publice în implementarea agendei de reforme. Premierul este consiliat de cinci experţi europeni în domeniul reformei administraţiei publice, sectorului financiar-bancar, anticorupţie, justiţie, comunicare şi transparenţă.