Logo_AUFProf.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a avut vineri, 22 iulie, o întrevedere cu Directorul Biroului  pentru Europa centrală şi de est al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) – Fabien Flori. Întâlnirea a avut ca scop identificarea posibilităților de noi colaborări active dintre cele două instituții, precum și finalizarea unui important proiect francofon.
Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se va bucura de întreg sprijinul AUF pentru înființarea unei filiere francofone la Facultatea de Drept. Filiera va fi organizată împreună cu Universitatea din Bordeaux, Franța, cursurile fiind predate exclusiv în limba franceză de către o echipă mixtă de profesori de la cele două universități. Absolvenții programului francofon al Facultății de Drept vor primi, pe lângă diploma UAIC, și o diplomă din partea Universității din Bordeaux. Cu sprijinul AUF, documentația pentru linia de studii în limba franceză va fi finalizată și depusă pentru acreditare în toamna acestui an, filiera urmând să funcționeze începând din anul universitar 2017 – 2018.
De asemenea, rectorul Tudorel Toader și oficialul francez au discutat despre colaborările deja existente, precum și altele noi dintre AUF și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. UAIC este membră a Agenţiei Universitare a Francofoniei încă din anul 2002, colaborând în proiecte precum bursele Eugen Ionescu, proiecte de cercetare cu finanțare franceză, dar și diferse manifestări științifice organizate în parteneriat. Sub auspiciul francofon, în luna august se va desfășura la UAIC Colocviul Franco-Român de Matematici Aplicate, iar în luna decembrie va avea loc la Facultatea de Drept a treia ediție a  Conferinței Internaţionale Francofone a doctoranzilor în drept penal.
Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 770 de universități ale lumii și, în același timp, operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.
Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii despre sau în  limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 98 de țări de pe 5 continente.