Breaking News

Magistraţii europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea magistraţilor arestaţi

 

MEDEL (Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate) a solicitat NATO să ceară Turciei „să respecte tratatul şi înţelegerile NATO şi să elibereze judecătorii şi procurorii care au fost arestaţi fără respectarea drepturilor procesuale şi prin încălcarea principiilor statului de drept”.Magistraţii europeni au făcut solicitarea printr-o scrisoare adresată secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.

„Magistraţii europeni au făcut referire în scrisoare la ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, care a dezvăluit într-un interviu că „vina acestor magistraţi, care au fost demişi în miezul nopţii şi reţinuţi, este că ar împărtăşi o credinţă care nu este acceptata de către guvern”. Scrisoarea către NATO mai arată că acelaşi ambasador a dezvăluit că „încă din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborious pentru a identifica în fiecare instituţie persoane care împărtăşesc această credinţă”, se precizează într-un comunicat al Unuiunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

„Este şocant să aflăm că, într-o ţară membră NATO, un sfert din magistraţii din Turcia au fost demişi în mijlocul nopţii pe baza unor «investigaţii» făcute de servicii secrete, făra a fi încă judecaţi şi condamnaţi pentru că au făcut ceva ilegal”, susţin magistraţii europeni în scrisoare.

„Vă solicitam de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereţi Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varşovia, să elibereze judecătorii şi procurorii arestaţi în mod arbitrar şi să întoarcă ţara pe direcţia democratică, singura care poate aduce pace şi prosperitate cetăţenilor turci”, se mai spune în document.

Reacţia magistraţilor vine după ce peste 2.700 de judecători şi procurori au fost demişi şi arestaţi de guvernul turc în noaptea de 16 iulie.

MEDEL – (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) – este o organizaţie a judecătorilor şi procurorilor europeni având ca scop principal apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi drepturilor omului. Organizaţia are 22 de asociaţii naţionale din 15 ţări europene, inclusiv Turcia.