Celebrul festival de operă de la Bayreuth, dedicat compozitorului german Richard Wagner, a început luni după-amiază în condiții sporite de securitate după ce patru atacuri au fost comise într-o singură săptămână în Germania, dintre care două au fost revendicate de Statul Islamic (SI), relatează France Presse.
De la începutul repetițiilor în luna iunie, legendara „colină verde”, locul unde Wagner și-a construit celebra operă Festspielhaus, este supusă unor măsuri de securitate stricte, întărite și mai mult după atacurile din ultimele zile.
Numai landul Bavaria, în estul căruia se situează Bayreuth, a fost în câteva zile scena a trei atacuri care au zguduit țara. Duminică noaptea, un refugiat sirian de 27 de ani, care jurase credință Statului Islamic, și-a detonat dispozitivul explozibil la Ansbach, în apropierea locului de desfășurare a unui festival de muzică, sinucigându-se și rănind 15 persoane. Vinerea trecută la Munchen (sud), un tânăr germano-iranian de 18 ani a deschis focul și a ucis nouă persoane, iar la începutul săptămânii trecute, luni, a avut loc un atac cu un topor într-un tren la Würzburg (sud), revendicat de un solicitant de azil în numele grupării jihadiste Statul Islamic, care a făcut cinci răniți. Bayreuth se află la aproximativ două ore distanță cu mașina de locațiile în care au avut loc aceste atacuri.
Un al patrulea atac a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în landul Baden-Wurttemberg.
Din respect pentru victime, ceremonia de deschidere a festivalului de la Bayreuth, care urmează în mod tradițional după prima reprezentație, a fost anulată de autoritățile bavareze. Nici sosirea pe covorul roșu nu a mai fost prevăzută. Iubitorii de operă nu vor avea voie cu pungi în incinta festivalului, pernele de pe scaune vor fi scoase din sala de spectacole, accesul la garderobe va fi restricționat, iar spectatorii vor trebui să aibă în permanență asupra lor un act de identitate cu fotografie. Mașinile nu au voie să se apropie de „colina verde”.
Autoritățile locale au luat măsuri sporite de securitate și după apariția zvonurilor că o nouă punere în scenă a operei „Persifal”, ultima operă compusă de Wagner, ar putea fi considerată drept critică la adresa islamului. Regizorul spectacolului, germanul Uwe Eric Laufenberg, a dezmințit oficial această legătură.
Până la 28 august sunt programate treizeci de spectacole din repertoriul wagnerian.
La deschiderea festivalului, unul dintre cele mai prestigioase evenimente din calendarul cultural german, participă în mod tradițional elitele politice, sociale și culturale din Germania. Cancelarul Angela Merkel, o mare iubitoare de operă, a pășit pe covorul roșu al evenimentului aproape an de an, însă în acest an va lipsi de la eveniment din cauza programului încărcat.
Festivalul de artă lirică de la Bayreuth se desfășoară în perioada 25 iulie — 28 august și va cuprinde 30 de reprezentații cu 7 opere: „Parsifal”, „Tristan și Isolda”, „Olandezul zburător” și tetralogia „Inelul Nibelungilor”, formată din operele „Aurul Rinului”, „Walkiria”, „Siegfried” și „Amurgul zeilor”.