Breaking News

Ministrul Muncii susține că ar trebui să existe un dialog pe tema principiilor de acordare a bonusurilor din administrație

Acordarea bonusurilor de performanță sau a normei de hrană ar trebui să aibă la bază principii care să nu fie impuse de Ministerul Muncii, ci stabilite pe bază de dialog, a declarat, luni, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

„Am atras atenția asupra unui principiu important. Dacă mergem pe principiu echității în administrația publică locală, ceea ce înseamnă că ne gândim la o grilă în care personalul să fie salarizat peste tot la fel în administrația publică locală. Este un principiu. În timp ce, dacă mergem pe ideea că administrațiile publice locale care sunt mai bogate pot să acorde salarii mai mari propriilor angajați, este un alt principiu. Deci una este să poți să dai bonusuri de performanță unui număr de angajați care performează și alta este să ridici salariile întregii administrații locale pentru că ai posibilitățile să o faci. Tot ce am încercat să spun este că acest lucru nu ar trebui definit, știu eu, de ministrul Muncii sau de Ministerul Muncii, ar trebui să existe un dialog, să ne așezăm la masă pe baza acestor principii și să vedem ce este cel mai bine să facem. Pentru că nu poți, într-adevăr, să vrei și echitate și egalitate în același timp, și tot în același timp să ai administrații publice locale care să dea normă de hrană angajaților și administrații care să nu dea, pentru că nu își permit”, a spus Dragoș Pîslaru, la Reuniunea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Ministrul a precizat că principiile care vor sta la baza Legii salarizării unitare vor fi dezbătute în cursul lunii august, iar în luna septembrie se va finaliza colectarea de date cu privire la administrația publică locală și celelalte domenii din sectorul public unde nu există încă bazele întregite.

„Am pus în dezbatere încă două teme importante. Una era legată de modul de salarizare în zona locală, în ce măsură putem defini salarizarea prin perspectiva unor diferențe, în funcție de performanța angajaților și unor criterii de stimulare. Pe de altă parte, ce înseamnă atunci când bugetele administrației publice locale își permit să acorde să spunem drepturi suplimentare angajaților sau nu”, a afirmat Dragoș Pîslaru.

De asemenea, ministrul Muncii a vorbit despre modul în care sunt reglementate Finanțele Publice. Acesta susține că este o problemă atâta timp cât există administrații Publice Locale care au nivelul taxelor la nivelul minim din rațiuni electorale sau de orice alt nivel și nu își cresc spațiul fiscal prin ridicarea taxelor respective ca să își permită mai multe lucruri și să își acopere astfel cheltuielile și astfel „să nu rămână numai la latitudinea cotelor defalcate, compensărilor sau echilibrărilor la nivel național”.