Sanatate

Procesarea alimentelor, una dintre cauzele ce duc la intoleranta alimentara

Intoleranţele alimentare au la bază foarte multe cauze, una dintre acestea fiind procesarea alimentelor şi adăugarea de aditivi, conservanţi şi amelioratori. Printre diferitele tipuri de intoleranţe se numără şi cea la gluten, cunoscută şi sub denumirea de boală celiacăsau celiachie. Iar totul ţine de modul în care sunt făcute făina şi produsele din făină.
„Procesarea făinei din care se făcea pâinea pe vremuri folosea drept agent de creştere a pâinii un ferment care conţinea cam 26 de lactobacili şi 5 drojdii. Această armată de bacterii are un echipament enzimatic care taie din gluten exact porţiunile care duc la intoleranţă la gluten. Practic face pâinea mult mai tolerabilă. Aceste bacterii lucrează în aliment înainte ca eu să îl înghit. (…) Nu mai spun de faptul că făina din care se face pâinea nu mai e cu adevărat integrală, pentru că în orice moară morarul extrage germenii din bob pentru a nu-i râncezi produsul finit. Germenul conţine uleiuri nesaturate care au potenţial de râncezire a făinei. Astfel se pierde din start esenţialul în fabricarea pâinii. În prezent, după ce se macină făina se calculează nişte indici care arată dacă pâinea va creşte, dacă va fi pufoasă, dacă va fi umedă ş.a.m.d. Şi se adaugă amelioratori, care nu sunt neapărat produse chimice, pot să fie şi naturali. Un ameliorator adăugat pentru creşterea pâinii este glutenul. Acesta este natural, dar deja îmi adaugă gluten la cel deja existent în făină şi asta înseamnă o supraexpunere a intestinului lagluten. (…) Preferăm o pâine mai puţin crescută decât una supraîncărcată de gluten”, a declarat pentruwww.sănătateatv.ro dr. Adriana Mihalaş, medic Medicină de Familie.
În afară de pâinea care conţine gluten, persoanele cu o astfel de intoleranţă trebuie să evite să consume şi alte alimente pe bază de cereale şi să fie foarte atenţi la etichetele produselor. Mai exact, trebuie să evite consumul oricărui produs ce are la bază cerealele (grâu, ovăz, secară, orz) şi să se orienteze mai mult spre orez, mălai, făină din alte tipuri de seminţe, potrivit specialistului.

 

Sursa: SanatateaTV

Related Articles

Back to top button