EducatieFeaturedFlux

Mihnea Constantinescu, despre Holocaust: Trebuie să rămânem neobosiți pentru a combate demonul vechi de veacuri, antisemitismul

 

Elevi de la școli din toată țara au fost premiați duminică cu diplome și cărți la finalul concursului „Memoria Holocaustului – Etapa Națională”, eveniment ce s-a desfășurat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, în prezența ambasadorului Mihnea Constantinescu, președintele Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

„Permiteți-mi să mă adresez dumneavoastră, în numele IHRA, organizație care reunește mai mult de 30 de state membre și zece state observatoare, organizație a cărei președinție o deține în acest an România prin MAE. Ceea ce cred că elevii au învățat din acest exercițiu este aceea că nimic nu poate fi mai periculos pentru societățile noastre, pentru țara noastră, pentru Europa, pentru pacea și stabilitatea internațională, decât indiferența. Nimic nu poate să justifice iresponsabilitatea și indiferența atunci când acestea aduc atingere demnității și vieții oricăruia dintre oameni. Iată de ce consider că implicarea activă a oricăruia dintre noi, a oricăruia dintre tineri, cei care astăzi se formează pe băncile școlii, în combaterea oricărei forme de extremism, intoleranță, antisemitism, rasism este astăzi o responsabilitate critică ce privește întreaga societate”, a precizat Mihnea Constantinescu.

El a adăugat că aceasta este lecția care trebuie învățată de toți, deopotrivă, reprezentanți ai autorităților, cadre didactice, elevi, de la acest exercițiu despre „lecțiile tragice ale istoriei”.

„De asemenea, învățăm din acest exercițiu că trebuie să rămânem neobosiți pentru a combate demonul vechi de veacuri, care este antisemitismul și intoleranța, pe care probabil nu îl vom nimici prea curând, prin eforturile tuturor societăților, dar aceasta nu înseamnă că avem datoria de a nu-l lăsa să infesteze mintea și sufletul tinerilor, viața și mersul înainte spre democrație al societăților noastre. Este, de altfel, și o responsabilitate pe care ne-o transmite, prin ani, cel de al cărui nume este legată activitatea Institutul Național de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel”, cel care anul acesta a trecut în neființă, dar a cărui activitate a inspirat până la urmă toată această reevaluare a istoriei noastre din perspectiva tragediei Holocaustului”, a subliniat ambasadorul.

Liviu Beris, președintele de onoare al Comisiei de evaluare, președintele Asociației Evreilor din România Victime ale Holocaustului, a spus că atunci când vorbim despre Holocaust vorbim despre un fenomen „unic” până acum.

„Asta nu înseamnă că nu se poate repeta, că în locul evreilor alte grupuri etnice pot ajunge țintă și acest lucru se vede de pe acum. În acest sens, faptul că dumneavoastră ați aprofundat și de fapt toți de aici au câștigat în cunoaștere, indiferent de clasament, merită felicitări. În declanșarea Holocaustului nu trebuie subevaluat rolul cuvântului în scoaterea din condiția umană a unei întregi etnii. Nu trebuie subevaluat faptul că, în general, avem de dus o luptă între mituri și realitate istorică, pentru că însăși în problema Holocaustului românesc avem de-a face cu lupta cu mitul mareșalului Antonescu, care este prezentat ca un mare patriot. Este vorba de un mit, că dacă analizăm ce a făcut mareșalul Antonescu veți vedea că de fapt a fost într-un loc nepotrivit, într-un moment nepotrivit”, a spus Beris.

Concursul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a constat în discipline precum artele plastice sau IT. Premiile acordate elevilor au constat în cărți având ca temă Holocaustul.

La eveniment au participat Alexandru Florian, director general al Institutului Național de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, reprezentanți ai Ministerului Educației, cadre didactice, elevi.

Related Articles

Back to top button