Puciul eșuat a costat economia Turciei aproape 90 de miliarde de euro

Tentativa de lovitură de stat eșuată din 15 iulie a costat economia Turciei cel puțin 300 de miliarde de lire turcești (99,9 miliarde de dolari, aproape 90 de miliarde de euro), a declarat marți ministrul vămilor și comerțului, Bulent Tufenkci, pentru cotidianul Hurriyet, preluat de DPA, AFP și EFE.

‘Dacă luăm în calcul toate avioanele de vânătoare, elicopterele, armele, bombele și clădirile (avariate), costul este de minimum 300 de miliarde de lire, potrivit primelor noastre calcule’, a spus Tufenkci. ‘Numeroase comenzi din străinătate au fost anulate și mulți străini au încetat să mai viziteze Turcia. Din nefericire, puciștii au lăsat impresia că Turcia este o țară din lumea a treia cu tancuri pe străzi’, a mai adăugat ministrul turc.

Tufenkci a recunoscut totodată că în sectorul turistic s-ar putea produce și mai multe pierderi, în condițiile în care guvernul turc a suspendat concediile anuale a celor peste 3 milioane de funcționari publici. Potrivit ministrului, în sectorul turismului s-au înregistrat deja un milion de anulări de rezervări. De altfel, acest sector fusese dur afectat de atentate atribuite jihadiștilor sau gherilei kurde.

‘Pierderile imediate în ceea ce privește scăderea numărului de vizite turistice și de investiții vor încetini probabil creșterea’ economică în 2016 și 2017, avertizase săptămâna trecută Institutul Internațional de Finanțe (IFF), un lobby cu sediul la Washington și care regrupează 500 de instituții bancare. Rata de creștere economică a Turciei a fost de 4% în 2015.

Pe de altă parte, ministrul turc a salutat faptul că, în ciuda situației tensionate create după puciul eșuat, s-a putut evita închiderea băncilor și a burselor și a dat asigurări că nu s-au înregistrat pierderi masive de capital străin.