Administraţia Barack Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA

Administraţia Barack Obama a autorizat prelungirea unui program care prevede modernizarea focoaselor atomice, o nouă versiune a armamentului strategic neconvenţional urmând să fie fabricată după anul 2020, informează site-ul DefenseNews.com.Administraţia naţională pentru siguranţa nucleară (NNSA) din SUA a dispus intrarea în faza de producţie a programului pentru fabricarea focosului nuclear B61-12. Prima unitate de producţie a versiunii modernizate a focosului atomic va fi operaţională în anul fiscal 2020.

„Intrarea în noua etapă a programului destinat focosului B61-12 reprezintă un progres major pentru NNSA şi pentru talentaţii oameni de ştiinţă şi ingineri implicaţi în această misiune vitală pentru siguranţa naţională a Statelor Unite”, a declarat directorul instituţiei, generalul Frank Klotz.

„În prezent, focosul B61 conţine cele mai vechi elemente ale arsenalului atomic american. Acest program va permite prelungirea cu 20 de ani a actualului sistem”, precizează directorul NNSA.

 Anunţul marchează o etapă majoră în planul Administraţiei Barack Obama de a moderniza arsenalul atomic al Statelor Unite. Conform specialiştilor, planul de modernizare ar putea necesita 350-450 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare.

Preşedinţia Rusiei a refuzat, marţi, să comenteze informaţiile privind decizia Statelor Unite de a moderniza arsenalul nuclear, dar un membru important al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a explicat că va exista o reacţie simetrică a Moscovei.

„Această problemă ţine de competenţa Ministerului Apărării. Specialiştii trebuie să îşi prezinte evaluările”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Tass.

„Orice încălcare a echilibrului nuclear va alimenta o cursă a înarmării. În mod clar, Rusia va reacţiona în mod adecvat. Dar, după cum preşedintele Vladimir Putin a spus în mod repetat, Rusia nu va fi atrasă într-o cursă a înarmării de amploare, de genul celei care a contribuit semnificativ la destrămarea URSS”, a declarat, la rândul său, Dmitri Gorovţov, vicepreşedintele Comisiei pentru Siguranţa Naţională din Duma de Stat.

„Rusia are noi tehnologii care pot fi utilizate pentru contracararea armamentului nuclear american modernizat”, a atras atenţia Gorovţov, citat de RIA Novosti.