Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a anunţat miercuri, 3 august, că a donat 100.000 lei la subscripţia publică organizată de Guvernul României pentru achiziţionarea operei lui lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”.Notarii publici din România se alătură eforturilor Ministerului Culturii de a readuce în patrimoniul cultural naţional sculptura lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, unul dintre cele mai importante proiecte naţionale, participând cu suma de 100.000 lei la subscripţia publică organizată de Guvernul României pentru achiziţionarea acestei opere, potrivit comunicatului UNNPR remis MEDIAFAX.
„Tezaurul cultural naţional ne aparţine tuturor şi trebuie să ne asumăm împreună responsabilitatea protejării şi menţinerii acestei fascinante opere de artă în spaţiul public, spre a-şi găsi locul binemeritat în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României”, au transmis notarii publici din România.
Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”, lansată (oficial în luna mai) de Guvenul României şi Ministerul Culturii se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.
În zilele de 1 şi 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) se anunţă sumele colectate.
Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro (secţiunea „Întrebări frecvente”), în situaţia în care până la data de 31 octombrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.
De asemenea, în cazul în care sumele donate depăşesc valoarea necesară achiziţionării statuii, ele pot fi utilizate, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei „Cuminţenia pământului” – se precizează pe site.
Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro trebuie colectaţi prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi celor juridice.