Traian Basescu, presedintele suspendat al Romaniei, face o declaratie de presa, in fata sediului sau electoral din Bucuresti, miercuri, 11 iunie 2012. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Băsescu: Eu militez pentru o justiție independentă; Tăriceanu și Ponta vor o justiție controlată politic

Președintele PMP, Traian Băsescu, susține că există o campanie de presă „mincinoasă” care vrea să demonstreze că atât el cât și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și fostul premier Victor Ponta au aceiași atitudine față de justiție.

„Nu-i apăr pe corupți, dar apăr ce am construit cu prețul a două suspendări și a unei opoziții crâncene cu Parlamentul, și, mai presus de orice, apăr statul de drept, singura soluție ca țara să progreseze. Observ o campanie hotărâtă și în același timp mincinoasă a gradaților din presă în a convinge că, în raport cu justiția, Tăriceanu, Ponta sau Băsescu sunt totuna. (…) În timp ce eu militez pentru o justiție independentă, dar care respectă drepturile fundamentale, Tăriceanu și Ponta vor o justiție controlată politic”, a scris Băsescu, sâmbătă, pe Facebook.

Fostul șef al statului acuză că, ”o dată cu instalarea la Cotroceni” a președintelui Klaus Iohannis, nu a mai continuat procesul de consolidare a justiției și s-a decis transformarea acesteia în ”spectacol”.

„Începând cu 2015, în loc să continue procesul de consolidare al justiției, ‘trei bugetari’ din vârful instituțiilor de forță, SRI, DNA dar și ÎCCJ, au decis că poporul vrea spectacol, și în numele acaparării puterii de către ei înșiși și a slugărniciei față de noul președinte au oferit spectacol. Ce au refuzat însă cei trei? Au refuzat să garanteze dreptul fundamental la apărare pentru cei acuzați de procurori, aruncând justiția la orizontul anilor 50 și făcându-se a uita că: persoanele suspectate sau acuzate nu trebuie prezentate public ca și cum ar fi vinovate, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică (vezi pasiunea pentru încătușări cu transmisiune în direct); orice dubiu cu privire la vinovăție trebuie interpretat în favoarea persoanei suspectate sau acuzate (nu invers, așa cum se procedează acum); suspectul sau acuzatul au dreptul la tăcere și de a nu se autoincrimina, iar exercitarea acestui drept nu poate fi utilizat împotriva suspectului sau acuzatului și nu poate fi interpretat a fi o dovadă a săvârșirii infracțiunii”, mai spune fostul președinte.