Mihail Cotorobai: “Viitorul Republicii Moldova este în componenţa familiei europene”

 

Mihail Cotorobai, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994), fost judecător la Curtea Constituţională (1996-2002), Avocat al Poporului

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică)? Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: Cred că la acel moment R. Moldova ar fi putut alege una din mai multe căi de dezvoltare, dar luînd în considerare circumstanţele care erau atunci, calea de independenţă a fost cea mai reuşită. Acum, însă, după 25 de ani de independenţă, ţinînd cont de rezultatele obţinute pe plan politic, economic şi social, nivelul de trai la care am ajuns, dacă s-ar repeta acel moment istoric din 1991, m-aş gîndi foarte mult asupra căii pe care am alege-o.

Întrebare: Ce viitor vedeți pentru Moldova?

Răspuns: Conform Constituţiei şi Declaraţiei de Independenţă, R. Moldova este un stat suveran şi independent. Sper că R. Moldova va deveni un stat prosper pe această palmă de pămînt, un stat care va servi interesele tuturor cetăţenilor şi în care vor fi respectate cu stricteţe şi sfinţenie drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Viitorul Republicii Moldova este în componenţa familiei europene.