Președintele Klaus Iohannis a declarat marți la Galați, la deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România, că realizarea unei clasificări a universităților ‘care să oglindească diversitatea firească a misiunilor asumate’ ar trebui să stea la baza oricărei reforme viitoare în educație.
Șeful statului a spus că numărul studenților din România continuă să scadă, din motive care țin de demografie, dar și de capacitatea universităților de a atrage potențiali studenți valoroși din medii socio-economice defavorizate sau din afara țării, prin strategii de internaționalizare a învățământului superior. Președintele a precizat că învățământul centrat pe student, atractivitatea profesiei didactice și calitatea procesului de predare sunt cele care dau calitate procesului educațional din universitățile românești.
,,Există, din păcate, programe de licență și masterat în cadrul cărora profesorii încă dictează după capitole din cărți, în loc să stimuleze creativitatea studenților și spiritul critic. Nu pierdem potențial doar prin abandon școlar sau nepromovarea evaluării naționale sau a Bacalaureatului, ci și prin lipsa accesului la programe de învățământ superior de calitate, care să dea studenților capacitatea de a-și genera propria formare pe tot parcursul vieții. Numărul studenților din România continuă să scadă, din motive care țin de demografie, dar și de capacitatea universităților de a atrage potențiali studenți valoroși din medii socio-economice defavorizate sau din afara țării, prin strategii de internaționalizare a învățământului superior. Este nevoie ca universitățile să își definească mai bine misiunea și contextul economico-social căruia îi răspund. De aceea, cred că realizarea unei clasificări a universităților care să oglindească diversitatea firească a misiunilor asumate ar trebui să stea la baza oricărei reforme viitoare”, a spus Iohannis.
Șeful statului a mai afirmat că susține alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educație și cercetare.
‘Un învățământ de calitate reprezintă cheia pentru o Românie competitivă, o Românie care oferă cetățenilor săi oportunități reale în propria țară, exportând inovație. Avem datoria de a găsi soluții pentru a le oferi tuturor, prin educație, șansa la un viitor mai bun. Lipsa banilor nu ar trebui să mai reprezinte automat și lipsa șanselor de acces și de finalizare a studiilor în învățământul superior. Costul lipsei de investiție în educația de calitate este mult mai mare decât poate România să își permită… Faptul că educația și cercetarea din România au fost subfinanțate în mod constant și supuse unei așa-numite „reformite cronice” știm cu toții. Totuși, creșterea finanțării, în sine, nu va rezolva problemele. Susțin deci alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educație și cercetare, concomitent cu asumarea unui plan clar de investiții și priorități pe termen lung, respectat de toți cei responsabili. În plus, pentru a garanta susținerea unui astfel de demers, este nevoie ca sistemul educațional și cel de cercetare să demonstreze valoarea pentru societate, prin transparență, evaluare reală a progresului și a performanței”, a afirmat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România, care are loc în Aula Magna a Universității Dunărea de Jos din Galați și la care sunt prezenți peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară.