Rezervele valutare ale BNM au crescut în ultimele șase luni cu aproape 200 milioane de dolari SUA

Banca Națională a Moldovei (BNM) și-a completat rezervele valutare în ultimele șase luni cu 197 milioane de dolari SUA, în condițiile în care oferta netă de valută depășește cererea, informează MOLDPRES.

Cea mai mare creștere a activelor oficiale de rezervă, cu 112 milioane, s-a înregistrat în luna aprilie, cînd BNM a efectuat cele mai mari procurări de valută străină pe piața internă. Pe fondul unui excedent de valută, banca centrală realizează intervenții de procurare pe piața interbancară locală.

La 29 iulie 2016, activele oficiale de rezervă au constituit 1 miliard 933.16 milioane de dolari SUA, în creștere cu 58.56 milioane față de 30 iunie. Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost condiționată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută  – 74.38 milioane de dolari SUA, înregistrareaCREDITULUI pentru suplinirea bugetului de stat în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova din ordinul IDA 6.97 milioane dolari, veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 1.99 milioane de dolari SUA și alte intrări de valută, potrivit datelor BNM.

Pe de altă parte, plățile aferente serviciului datoriei externe a Republicii Moldova au constituit 14.87 milioane de  dolari SUA. Deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare, în raport cu dolarul SUA, a dus la scăderea rezervelor cu circa opt milioane de dolari.