Balonul intragastric – tratamentul endoscopic al obezității

 

Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate a societății moderne. Numărul de cazuri este în creștere, atât pe plan mondial cât și în țara noastră. Un aspect important este acela că supraponderalitatea și obezitatea se corelează frecvent cu alte boli grave cum sunt diabetul zaharat, tulburările metabolice sau afecțiunile cardiace.

Balonul intragastric este indicat pentru persoanele care au un indice de masă corporală (BMI) între 27 și 40. Acestea sunt persoane supraponderale sau cu obezitate de gradul I și II, care nu au reușit să slăbească prin regim alimentar și exercițiu fizic, dar nu au indicație de tratament chirurgical. De asemenea, poate fi indicat în obezitățile morbide, înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce riscul chirurgical, deoarece permite controlul mai bun al unor patologii legate de obezitate : diabet zaharat, cardiopatii, etc.

Cum arată pacientul tipic candidat la montarea balonului intragastric :
–          pacient cu BMI 27 – 40
–          acceptă un implant temporar în stomac
–          este compliant, acceptă schimbarea stilului personal de viață și a comportamentului alimentar
–          acceptă să participe după montarea balonului la un program adecvat de supraveghere și consiliere
–          este conștient că la reușita metodei concură și urmarea unor recomandări dietetice și a unui program de exerciții fizice
–          nu acceptă o intervenție chirurgicală

Avantajele metodei :
–          pacientul se simte sătul
–          pacientul pierde în greutate mai mult decât cu orice alt program de dietă
–          pacientul este tratat de o echipă medicală complexă
–          pacientul învață cum să își mențină greutatea prin schimbarea stilului de viață
–          pacientul apreciează avantajele unei abordări nechirurgicale și nefarmacologice
Dezavantajele metodei :
–          balonul nu poate fi menținut în stomac mai mult de 6 luni
–          reușita metodei presupune și complianța pacientului și acceptarea de către acesta a măsurilor legate de dietă și de schimbarea stilului de viață
–          unii pacienți nu tolerează procedurile restrictive
–          posibilitatea apariției unor simptome ca greața și voma, în special la început

Înainte de montarea balonului intragastric :
Pentru a asigura succesul metodei, fiecare pacient va fi examinat atent înainte de montarea balonului, stabilindu-se un profil individual, care include evaluarea obiceiurilor alimentare, a statusului metabolic, a bolilor asociate și a tratamentelor urmate, consult psihologic, analize de sânge, EKG și radiografie toracică.
Cum este montat balonul în stomac :
Balonul dezunflat este introdus în stomac prin gură și esofag, cu ajutorul endoscopului. Apoi, prin intermediul unui tub, este umflat cu ser fiziologic. Ulterior, tubul este îndepărtat. Procedura durează 20-30 minute și se realizează sub analgo-sedare sau anestezie generală. Pacientul poate pleca acasă în general după câteva ore, dar este recomandabil să fie însoțit și să nu conducă mașina.
Procedura se poate efectua in cadrul Spitalului Medas, de catre As Univ Dr Marian Tomescu, Medic Primar Chirurgie Generala.

După montarea balonului :
Balonul va rămâne în stomac maximum 6 luni. Pierderea ponderală așteptată în acest interval este de 15-25 kg. În primele 3-5 zile, poate fi resimțită o senzație de balonare, de disconfort în partea de sus a abdomenului. De asemenea, pot apărea greața și vărsăturile. Aceste tulburări sunt firești și trebuie combătute cu medicamente specifice. După circa o săptămână, ele vor dispărea. Concomitent, pacientul va primi recomandări clare privind alimentația și programul de exerciții fizice. Acesta va trebui să urmeze inițial o dietă lichidă și apoi cu alimente pasate și moi. Ulterior, va reveni la o alimentație apropiată de normal dar cu respectarea unor reguli de dietă, care condiționează reușita tratamentului pe termen lung. Aceasta înseamnă ca aceleași reguli vor trebui respectate și după extragerea balonului din stomac.
Cum este îndepărtat balonul din stomac :
Această procedură se face tot cu ajutorul endoscopiei. Se puncționează balonul, se aspiră lichidul din interior și se extrage balonul cu o pensă specială. Acesta se poate realiza după 6 luni de la montarea balonului, dar se poate face și mai repede în cazul în care pacientul nu tolerează balonul în stomac.

Complicații : 
Acestea sunt foarte rare, dar pot totuși consemna :
–          cel mai frecvent greața și voma, mai ales în primele zile după montarea balonului
–          ulcer gastric
–          reflux gastro-esofagian
–          dezumflarea accidentală a balonului ; pentru ca pacientul să poată sesiza aceasta în timp scurt, serul fiziologic cu care este umflat balonul este colorat cu albastru de metilen, ceea ce colorează urina în verde
Articol scris de As Univ Dr Marian Tomescu, Medic Primar Chirurgie Generala, Medas Professional