Pentru prima oară în ultimii 26 de ani, numărul absolvenților de liceu cu diplomă de Bacalaureat va fi sub 100.000, o premieră nedorită, a anticipat, marți, la Galați, la deschiderea celei de-a XI-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești din România, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, scăderea accentuată a numărului absolvenților de liceu se reflectă în dificultățile pe care le au universitățile în a-și ocupa locurile scoase la admitere, iar pe termen lung acest fenomen ar putea conduce la neîndeplinirea procentelor stabilite de România privind numărul absolvenților de învățământ superior, număr oricum inferior celui stabilit de Uniunea Europeană(UE).
„Ne confruntăm cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat, probabil vom mai avea 9-10.000 în sesiunea de toamnă, însă oricum vom avea sub 100.000 de absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat. Este primul an după 1990 în care coborâm sub 100.000 și am avut ani cu peste 200.000 de absolvenți. (…) Este o provocare, iar deja universitățile românești simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reușit să-și ocupe toate locurile de studii cu licență și masterat din primele zile la admitere, dar acest lucru nu s-a întâmplat la multe universități din țară. Iar acest lucru va constitui din ce în ce mai mult o problemă de cantitate mai ales că pentru 2020 ne-am propus să avem un anumit procent al absolvenților de învățământ superior care oricum e mult sub ce și-a propus UE”, a declarat Sorin Câmpeanu.
Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, a confirmat problema demografică, dar a precizat că ea nu poate fi rezolvată nici de universități și nici de ministerul pe care îl conduce.
„Scăderea demografică afectează învățământul din România, sunt universități care nu mai reușesc, în sesiunea din vară, să-și completeze locurile, vom vedea ce se va întâmpla, este un factor pe care nici ministerul nici universitățile nu îl pot controla în momentul de față”, a afirmat Mircea Dumitru.
Totodată, ministrul Educației a mai precizat că „universitățile au autonomie, știu să-și gestioneze bugetele și profilurile, iar unele specializări dispar, altele apar, este un proces firesc, natural, nu ministerul este cel care ia decizii aici și suntem convinși că anumite specializări aflate acum în oarecare declin pot să fie cerute peste câțiva ani”.
Mircea Dumitru și Sorin Cîmpeanu, alături de președintele Klaus Iohannis, au participat marți la deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România, eveniment care a avut loc în Aula Magna a Universității Dunărea de Jos din Galați și la care au fost prezenți peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară.