R.Moldova: Recolta de grîu a depășit anul acesta 1,2 mln de tone
Agricultorii moldoveni au obținut anul acesta o cantitate record de grîu, în comparație cu anul trecut, în total fiind recoltate 1,28 mln de tone. Datele au fost prezentate astăzi de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Eduard Grama, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.
„Este cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani și demonstrează că agricultura Republicii Moldova se dezvoltă cu paşi buni. Conform datelor operative din teritoriu, anul acesta se atestă o creștere la toate culturile cerealiere și leguminoase de grupa I, în comparație cu anul trecut, precum și cu media ultimilor ani. Astfel, productivitatea medie de grîu la un hectar este de 3,1 tone, în creștere cu 15 la sută față de anul precedent (2,76 tone/ha) și cu 19% comparativ cu media ultimilor cinci ani (2,68 tone/ha)”, a spus Grama.
Totodată, oficialul a menționat că „deși recolta este mai mare, calitatea grîului a scăzut din cauza precipitațiilor abundente din perioada mai-iunie, care au spălat amidonul și glutenul, proprietăți principale ale grîului utilizat în alimentație. Cu toate acestea, grîul alimentar constituie circa 60% din recolta globală de grîu. Prin urmare, pentru alimentație vor fi utilizate 760 de mii de tone de grîu, cantitate ce este de două ori mai mare decît necesarul pentru asigurarea securității alimentare a țării, acesta fiind de 350 de mii de tone”.
Ministrul a mai precizat că prețul de achiziție a grîului este în scădere în întreaga lume datorită recoltei bogate și „nu poate determina majorarea prețului de procurare a acestuia pentru producătorii autohtoni. În prezent, pe piața internă un kilogram de grîu poate fi procurat cu 2,20-2,80 lei, în funcție de regiune. Cu toate acestea este prematur să spunem că recolta bogată din acest an va determina ieftinirea pîinii sau a făinii. O decizie în acest sens urmează să fie luată, cel mai probabil, la finele lunii septembrie”, a opinat Grama.
„Cea mai înaltă recoltă de grîu, de 4,89 tone/ha, a fost înregistrată în raionul Fălești, după care urmează Taraclia – cu 4,26 tone/ha, Soroca – 4,2 tone/ha și Leova – cu 4,21 tone/ha. Cele mai scăzute rezultate au fost obținute în raioanele Briceni – 2,70 tone/ha, Chișinău și Basarabeasca – cu cîte 2,80 tone la hectar, precum și Edineț – 3 tone/ha. Rezultatele date au fost determinate de precipitațiile abundente căzute sau lipsa acestora”, a adăugat șeful Direcţiei politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul MAIA, Mihail Suvac.
Anul acesta, în R. Moldova au fost cultivate peste 370 de mii de hectare de grîu.