Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la 426,3 milioane de euro, de 3,8 ori mai mare față de soldul negativ înregistrat în același interval din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea AGERPRES.
În perioada menționată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% față de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.
„Comparativ cu primele patru luni din 2015, au crescut încasările la exportul de grâu (+60,3 milioane de euro), țigarete (+21,5 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (+16,2 milioane de euro), preparate alimentare (+10,5 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie, biscuiți (+6,5 milioane de euro), ciocolată (+3,9 milioane de euro) și carne de porc (+2,4 milioane euro). Exportul de animale vii s-a majorat cu 5,1 milioane de euro la specia ovine/caprine și cu 3,2 milioane euro la bovine”, se arată în datele MADR.
Cu toate acestea, scăderea exporturilor la o serie de produse precum porumb (-176,4 milioane de euro), orz (-27,4 milioane euro), ulei de floarea-soarelui (-24,7 milioane de euro), șroturi de soia (-18,4 milioane euro), boabe de soia (-4,6 milioane euro) și carne de pasăre (-4,1 milioane euro) a determinat reculul pe ansamblu al exportului de produse agroalimentare.
La importuri, cele mai puternice creșteri față de aceeași perioadă din 2015 au fost la produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+19,6 milioane euro), alte tutunuri (+15,2 milioane euro), brânzeturi (+14,6 milioane euro), ciocolată (+14,6 milioane euro), țigarete (+13,5 milioane euro), banane (+12,7 milioane euro), preparate alimentare (+12,3 milioane euro), tomate (+11,6 milioane euro), citrice (+11,0 milioane de euro) și cafea (+10 milioane euro). Potrivit datelor MADR, în perioada menționată au scăzut importurile de porumb, turte din extragerea grăsimilor vegetale, tutun brut, zahăr și semințe de floarea-soarelui.
Pe primele locuri în structura importurilor s-au situat produsele de brutărie, patiserie și biscuiți, carnea de porc și ciocolata, iar la export țigaretele, grâul și porumbul.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare: livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 59,9% din total exporturi, iar achizițiile intracomunitare au reprezentat 82,7% din total importuri.