Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat elaborarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos în instituţiile de învăţămînt din ţară, a informat astăzi MS, comunică MOLDPRES.
Documentul indică produsele alimentare recomandate sau cele interzise în instituţiile de învăţămînt general, necesităţile nutriţionale ale copiilor în funcţie de vîrstă şi un set flexibil de reţete, care vor fi pregătite în şcoli şi grădiniţe.
Noile meniuri au fost elaborate, în premieră, pentru sezonul rece şi cald al anului. „Acestea presupun o alimentaţie mai bogată în fructe şi legume, promovează consumul de apa potabilă filtrată sau îmbuteliată şi prevăd crearea posibilităţilor de practicare a activităţii fizice în şcoli”, se menţionează într-un comunicat al MS.
„Totodată, în meniuri au fost incluse două zile obligatorii în care se va consuma peşte, produse din făină integrală şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni digestive. Totodată, specialiştii au exclus din alimentaţie produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri şi salamuri), produsele culinare prăjite în grăsimi şi au redus cantitatea de pîine și paste făinoase”, a precizat aceeaşi sursă.
Actul normativ mai prevede și normele sanitare privind întreţinerea blocului alimentar sau modul de prelucrare a unor alimente precum ouăle, carnea, peştele, lactatele, legumele şi fructele.
Recomandările elaborate vor fi aplicate începînd cu 1 septembrie în toate şcolile şi grădiniţele din ţară.