Birchall: Sumele previzionate de Ghinea pentru 2016 și 2017 provin din proiecte fazate de guvernarea PSD
Deputatul PSD Ana Birchall, președinte al Comisiei pentru afaceri europene, susține că sumele anunțate ca previziune de absorbție pentru 2016 și 2017 de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sunt de fapt încasări din proiectele retrospective și fazate până la sfârșitul anului 2015 de către guvernarea PSD.
Într-un comunicat transmis marți AGERPRES, Birchall arată că, potrivit informațiilor disponibile inclusiv pe pagina MFE, „în cazul POS Mediu au fost fazate 41 de proiecte vizând investiții în sectorul de apă și deșeuri, cu o valoare eligibilă fazată de 766 milioane de euro, iar în cazul POS Transport au fost identificate 37 de proiecte fazate, atât în sectorul rutier, cât și în cel feroviar, în cazul metroului sau în sectorul naval, cu valoare eligibilă fazată de aproximativ 2,5 miliarde de euro”.
„La o simplă operațiune aritmetică se obține suma cu care domnul Ghinea se laudă ca reprezentând absorbția pe 2016, adică aproximativ 3,2 miliarde de euro. Concluzionând, am putea spune următoarele: ministerul condus de domnul Cristian Ghinea nu are niciun merit în sumele previzionate pentru anii 2016 și 2017, deoarece acestea vor proveni din proiectele fazate de guvernarea noastră, care nu s-au terminat în perioada 2007-2013 și care au fost încărcate în sistemul informatic al Comisiei Europene în 2015”, afirmă deputatul PSD.
Ana Birchall adaugă că pentru ca guvernul tehnocrat să-și atribuie un merit în ceea ce privește absorbția fondurilor europene „ar fi trebuit ca suma să provină din contracte semnate de ei, ceea ce nu este cazul”.
„Conform răspunsurilor oficiale transmise Comisiei pentru afaceri europene, până în acest moment nu s-a semnat niciun contract pe actualul exercițiu financiar”, susține deputatul PSD.
Mai mult, spune Birchall, „cele 57 milioane de euro pe care ministrul susține că le-ar fi atras nu numai că sunt absorbite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și nu prin Ministerul Fondurilor Europene, dar în fapt reprezintă rambursarea plăților directe pe suprafață, conform prevederilor Politicii Agricole Comune (PAC)”.