Numărul turiștilor și excursioniștilor străini care au beneficiat de serviciile agențiilor turistice și operatorilor de turism din Republica Moldova au scăzut cu 15 la sută, în prima jumătate a anului 2016, față de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS) făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.
”Tot mai multă lume care vine în Republica Moldova sau pleacă peste hotare preferă să se informeze prin internet, mai ales că există o ofertă foarte variată în acest sens. Turistul este tentat să riște, chiar dacă agențiile de turism cunosc mai bine piața, au consultanți foarte buni și le pot propune multe variante”, a apreciat pentru MOLDPRES Viorel Miron, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Potrivit acestuia, există o tendință generală la nivel mondial de reducere a intermediarilor în persoana agențiilor de turism, chiar dacă acestea oferă servicii de calitate. ”Chiar și operatorii de turism și agențiile de turism migrează spre servicii virtuale”, spune Viorel Miron. Totodată, el menționează că, de fapt, consumul turistic este cu mult mai mare. Sosirile vizitatorilor străini în Republica Moldova au depășit 1,6 milioane în primul semestru. În opinia expertului, o mare parte dintre acești vizitatori, în special din țări ca Germania, SUA, Portugalia, Turcia, Italia au venit, probabil, pe cîteva zile în Republica Moldova și într-un fel sau altul au beneficiat de servicii turistice, fie că au fost cazați în pensiuni sau au vizitat diferite obiective turistice.
Președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova mai spune că este necesară elaborarea unor statistici privind consumul turistic, adică costul serviciilor de care au beneficiat vizitatorii.
Datele BNS mai denotă o creștere cu 3,7 la sută, în ianuarie-iunie, a cetățenilor străini sosiți în Republica Moldova în scopuri de odihnă, recreere și agrement și cu 3,9 la sută pentru tratament, pe de altă parte, o scădere cu 45 la sută a celor veniți în scopuri de afaceri și profesionale.
Numărul de turişti străini cazaţi la structurile de primire turistică colective a crescut cu 21,6 la sută, în timp ce numărul înnoptărilor s-a diminuat cu 7 la sută, ca urmare a unei reduceri și mai semnificative de înnoptări în hoteluri și moteluri.
Potrivit Asociației de Dezvoltare a Turismului, în Republica Moldova sînt peste 15 mii de atracţii turistice, cîteva mii de staţiuni preistorice, circa 400 selişti din perioada Cucuteni-Tripolie, 50 horodişti fortificate antice, șase cetăţi medievale din piatră (în diferite stadii de conservare), 55 mănăstiri ortodoxe și altele.