R.Moldova:A fost lansat Festivalul Naţional de Teatru Social, ediţia 2016

Elevi şi profesori din 35 de şcoli din întreaga ţară s-au înscris să participe la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Social cu genericul „Fii actor, nu spectator”, care a fost lansat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, coordonatorul festivalului Galina Manole a menţionat că cele 35 de echipe vor beneficia de instruiri în tehnici de teatru social, precum și în domeniul sănătății sexuale și reproductive, după care tinerii vor crea și vor prezenta o piesă de teatru social în cadrul comunității lor.

Potrivit sursei citate, piesele din cadrul teatrului social vor trebui să se înscrie în următoarele tematici: sănătatea sexuală și reproductivă, inclusiv prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și HIV, a sarcinii nedorite, a comportamentelor de risc, problemele în perioada adolescenței; încălcarea drepturilor sexual-reproductive a tinerilor, precum încălcarea dreptului de acces la informație și servicii de sănătate de calitate, prevenirea discriminării pe bază de gen, orientare sexuală și alte aspecte; evitarea comportamentului riscant în rîndurile tinerilor.

10 din cele 35 de echipe care vor realiza cele mai multe prezentări de teatru social, la nivel local, și vor respecta criteriile de selecție, vor fi alese să participe la Festivalul Național de Teatru Social care va avea loc la 26 noiembrie 2016 în oraşul Ialoveni, localitate desemnată drept capitala tineretului din anul curent.

La rîndul său, preşedintele Y-PEER Moldova Ana Susarenco a afirmat că scopul festivalului este de a creşte gradul de informare a tinerilor ce ţine de sănătatea reproductivă şi care conduce la adoptarea unui comportament responsabil.

Prezentă la eveniment, Eugenia Berzan, analistă de Programe UNFPA Moldova, a subliniat că astăzi doar o treime dintre tineri au cunoştinţe complexe în domeniul educaţiei sexuale.

Festivalul Naţional de Teatru Social a fost iniţiat în anul 2010.