Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a solicitat întrunirea rapidă a Comisiei de apărare din care face parte, pentru a oferi o replică fermă în chestiunea unui presupus transfer al armelor nucleare din Turcia în România.
„Informația prezentată de EurActiv.com, potrivit căreia Statele Unite ale Americii au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, impune o replică fermă din partea țării noastre, pe toate palierele. Informațiile au fost deja respinse ‘cu fermitate’ de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spațiul public poate avea consecințe grave se impune și un răspuns al Parlamentului pe această temă. Într-un context regional din ce în ce mai agitat, este important să infirmăm această presupunere aberantă și este necesară întrunirea rapidă a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională pentru un răspuns pe acest subiect, având în vedere expertiza, pregătirea profesională și experiența parlamentarilor din această comisie, conștienți de implicațiile și consecințele informației prezentate de EurActiv”, afirmă Raețchi într-un comunicat remis joi AGERPRES.
El a susținut că presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România reprezintă un scenariu de tip hollywoodian.
„Informația prezentată este de natură a afecta siguranța națională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj și în dezavantajul țării noastre. Nu este intenția mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariția acestei informații în spațiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului, această dezinformare. Suntem în fața unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securității naționale a României”, a subliniat liberalul.
Joi, Ministerul Afacerilor Externe a respins informațiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România.
„Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informații”, a precizat MAE într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.
EurActiv.com a scris joi, citând două surse independente, că SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara.
Potrivit uneia din surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic și politic. ‘Nu este simplu să muți 20 de focoase’, a declarat sursa sub rezerva anonimatului.
O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relațiile dintre SUA și Turcia s-au deteriorat în așa măsură în urma tentativei de puci din luna iulie, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România, a afirmat sursa.
Potrivit unei relatări recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost staționate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de granița cu Siria.
În timpul puciului eșuat, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau să aterizeze.
În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menține controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns, mai scrie Simson Center.
La baza de la Deveselu, situată în apropiere de Caracal, a fost amplasat un scut antirachetă american, ceea ce a înfuriat Rusia, scrie portalul EurActiv.