Ministerul Educației va trebui să rezolve problematica legată de prezența la școală a copiilor diagnosticați cu autism

Ministerul Educației, alături de cel al Sănătății, trebuie să se implice în rezolvarea problematicii legate de abordarea prezenței la școală a copiilor diagnosticați cu afecțiuni din spectrul autist, a subliniat, vineri, ministrul Educației, Mircea Dumitru.

„Ministerul Educației va trebui să se implice și, în general, școala românească trebuie să se implice în această problematică extrem de complexă, în coordonare cu Ministerul Sănătății, pentru că una dintre problemele pe care o avem acum și pe care va trebui să o rezolvăm și în viitor este cum anume vom aborda prezența la școală a copiilor care au această condiție specială, care se numește spectrul de autism”, a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educației a fost prezent, vineri, la un seminar desfășurat la Parlament dedicat lansării în România a proiectului „Formarea pe competențe parentale a părinților (Parent Skills Training Program)”, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății în parteneriat cu Organizația Autism Speaks.

„Pe de-o parte, sunt unii care spun că ar trebui ca acești copii să fie școlarizați în anumite școli speciale; alții, de partea cărora mă aflu și eu, în momentul de față, consideră că în funcție de nevoile particulare ale fiecărui elev ar trebui să avem în vedere o integrare a acestora în grupuri normale, în grupuri obișnuite de copii, în așa fel încât, prin socializare și prin programul școlar obișnuit și normal, aceștia să poată să fie ajutați”, a arătat Mircea Dumitru.

Referindu-se la dezbaterea inițiată de deputatul PSD Cristina Nichita în Parlament, în Comisia de muncă și protecție socială din Camera Deputaților, ministrul a explicat că scopul reuniunii este acela de „a începe un program național de formare a unor persoane, a unor specialiști care să îi ajute pe părinții acestor copii, astfel încât să poată să vină în întâmpinarea nevoilor acestora”.

Potrivit acestuia, pe termen scurt, este nevoie de urgentarea adoptării normelor metodologice de aplicare a Legii privind autismul împreună cu Ministerul Sănătății.

Deputatul Cristina Nichita a precizat că proiectul „Formarea pe competențe parentale a părinților” vine ca un suport pentru România în sprijinul familiilor cu copii care suferă de afecțiuni din spectrul autist din partea organizației Autism Speaks și a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Oferă suport României pentru a forma profesional pe o perioadă de un an de zile un grup de absolvenți de psihologie care, la rândul lor, în fiecare regiune din întreaga țară, vor forma alte grupuri de lucru. Grupuri de lucru care vor merge atât în centrele ONG-urilor, realizate de cele mai multe ori de către părinți și specialiști, cât și la părinți. (…) Acest program este orientat către părinți, vine ca o soluție la nevoia părinților de a fi consiliați pentru că părinții au nevoie de acest suport, au nevoie de consiliere”, a explicat inițiatoarea dezbaterii.

Programul se adresează familiei, învățând familia să ducă mai departe terapia.

„Terapia pe copilul cu autism se face unu la unu. Or, noi nu avem atât de mulți terapeuți să asigure nevoia pe care, de exemplu, România o are. Noi știm undeva în jurul a 30 de mii de persoane diagnosticate cu autism. De aceea, aceste servicii trebuie dezvoltate în comunitate. S-a dovedit științific că participarea familiei la bunul mers al terapiei copilului și la rezultatele pe care le dă este formula de succes”, a declarat deputatul Cristina Nichita.

Prima parte a proiectului ar urma să se desfășoare pe o perioadă de un an iar costurile urmează să fie asigurate de „Autism Speaks”, care este facilitatorul, și de Organizația Mondială a Sănătății.

Prin acest program se dorește dezvoltarea serviciilor de suport în terapia autismului în baza unor structuri din care să facă parte reprezentanți ai ONG-urilor, ai administrațiilor locale, precum și părinți.

„Ne propunem îmbunătățirea calității vieții familiilor care au copii diagnosticați cu autism. (…) Umăr la umăr, decidenți politici, administrație locală, administrație centrală, reprezentanți ai ministerelor, specialiștilor, ai medicilor psihiatri, Colegiului Psihologilor, toți trebuie să fie parte din acest proiect, pentru că doar așa vom face pași spre a recunoaște acest diagnostic și a găsi împreună soluții și a le și implementa”, a completat Nichita.

La eveniment au mai participat, printre alții, Jane Thompson, soția însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la București, specialistă în educația timpurie a copiilor și unul dintre inițiatorii proiectului ce urmează să fie derulat în România, Andy Shih, vicepreședintele Organizației Autism Speaks SUA, și Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.