Funcționarea organismului este supusă unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetători britanici l-au studiat și au descoperit că anumite ore ale zilei sunt propice difuzării virusurilor, relatează metronews.fr.
În lipsa somnului, oamenii sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească. Cercetătorii britanici au vrut să afle dacă și alți factori pot fi luați în calcul, cum ar fi ceasul intern. Funcționarea organismului este supusă ritmului biologic ce reglează fazele de somn și veghe, dar și unele aspecte ale sistemului imunitar.
Concluziile studiului lor, publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, arată astfel că anumite ore ale zilei pot avea un impact asupra vulnerabilității la infecții. Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au infectat șoareci cu virusul gripei sau al herpesului, expunându-i la infecții în anumite momente ale zilei: dimineața (în faza de odihnă) sau după zece ore (în faza activă). Animalele au stat apoi 12 ore la lumina zilei și 12 în întuneric, adică un ciclu de 24 de ore care reglează funcționarea organismului. După șase zile, cercetătorii au analizat celulele șoarecilor.
Rezultatele au arătat că replicarea virală (atunci când o celulă este infectată de un virus) era de zece ori mai mare la șoarecii infectați dimineața. Această constatare sugerează că virusurile se răspândesc mai mult în celulele organismului în acest moment al zilei. Totuși, atunci când oamenii de știință au repetat experimentul cu șoareci cărora le modificaseră genele specifice ceasului intern, ei au descoperit niveluri similare ale virusului indiferent de momentul zilei, dovadă că virusurile acționează diferit în funcție de ritmul biologic.
„Ora zilei poate avea o influență asupra felului de a reacționa la o infecție sau a replicării virale”, arată într-un comunicat profesorul Akhilesh Reddy, autorul principal al studiului. Acest lucru înseamnă că o persoană contaminată într-un moment nepotrivit poate face o infecție mai gravă. Însă, în această fază a cercetărilor, datele nu se pot aplica oamenilor, fiind necesare alte studii care să confirme aceste prime rezultate, încheie acesta.