Studiul de impact privind evoluția salariului minim ar trebui să fie realizat de către o comisie constituită din experți independenți, recomandă președintele Confederației ‘Cartel ALFA’, Bogdan Hossu, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Acesta a adăugat că timpul pe care comisia de experți îl are la dispoziție pentru a veni cu o propunere de mecanism de ajustare a salariului minim este scurt, până în a doua jumătate a lunii octombrie.
La rândul său, Steluța Enache, director economic al Blocului Național Sindical (BNS), a precizat că în cursul zilei de marți Ministerul Muncii ar trebui să transmită partenerilor sociali propuneri de experți și CV-urile acestora.
‘A fost o întâlnire a grupului de lucru (în data de 11 august — n.r.) și s-a decis să se realizeze un studiu de impact cu privire la evoluția salariului minim și a impactului pe care îl are pentru salariați, angajatori și pentru cadrul macro-economic. Urmează ca în cursul zilei de marți să primim din partea Ministerului Muncii propuneri de experți care să participe la un astfel de studiu, urmând ca ulterior, în funcție de ceea ce se va lucra pe acest studiu, care trebuie semnat până la sfârșitul lunii octombrie, să se ia o decizie referitor la un posibil mecanism de ajustare progresivă a salariului minim’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul economic al BNS.
Steluța Enache a menționat că în discuțiile purtate la Ministerul Muncii nu au fost avansate sume în ce privește valoarea salariului minim.
‘Oficial, la ultima discuție avută nu s-a avansat niciun fel de sumă. Este adevărat că sindicatele au cerut să se discute separat ajustarea anului 2017, urmând ca sub aceasta ajustare să luam în calcul un mecanism care sa fie aplicat pentru viitor, adică din 2018 încolo. Dar nu s-a avansat niciun fel de suma nici din partea sindicatelor, nici din partea patronatelor și nici din partea Guvernului. Nimeni nu a adus în discuție un nivel anume pentru 2017’, a mai spus reprezentantul BNS în grupul de lucru.
În opinia președintelui Confederației ‘Cartel ALFA’, Bogdan Hossu, salariul minim brut garantat în plata ar trebui să crească, de la 1 ianuarie 2017, la nivelul de 1.450 de lei.
‘Eu sunt de acord ca salariul minim trebuie să ajungă undeva la 2.100 de lei brut, dar a face acest lucru într-un singur pas este nerealist. Avem nevoie de o perioadă, de patru ani probabil, pentru a ajunge la un asemenea tip de salariu. Asta înseamnă o creștere anuală cu aproximativ 200 de lei. La 1 ianuarie 2017 ar trebui să avem 1.450 de lei salariu brut minim garantat în plată’, a explicat Hossu.
Potrivit deciziei asumate, în data de 11 august, de către membrii grupului de lucru constituit, la nivelul MMFPSPV, în vederea stabilirii unui mecanism de ajustare a salariului minim, urmează să fie realizat, de către o comisie compusă din maximum zece experți, un studiu independent (atât perspectiva angajaților, angajatorilor, cât și cea a cadrului macroeconomic) cu privire la salariul minim. În discuția grupului de lucru a fost avansată și propunerea selectării unei companii care să realizeze această analiză.