Sanatate
Dr. Mihaela Dragomir: Dacriocistita acuta in randul sugarilor poate afecta structuri precum nervul optic sau muschii oculari
Sacul lacrimal și ductul prin care lacrimile trec din partea oculară în cavitatea nazală sunt structuri anatomice importante prin care ochiul își menține curată suprafața oculară. Există patologii infecțioase la acest nivel, numite dacriocistite – formele acută și cronică.Dacriocistita acută reprezintă infecția acută a sacului lacrimal, acea structură care „ține” lacrimile.
Simptomatologia dacriocistitei acute include inflamarea zonei interne a bazei nasului, roșeață, durere, precum și secrețiile purulente. În cazul copiilor, aceste manifestări pot fi severe – cu implicații chiar la nivelul nervului optic sau mușchilor oculari.
„Copiii nu verbalizează simptomatologia, dar aceasta este la fel de importantă. Dacriocistita acută prezentă la copilul de vârstă mică (copilul este de câteva luni) este mult mai periculoasă față de adult, pentru că țesuturile din jur sunt mult mai fragile și infecția poate să progreseze de la suprafață (de la nivelul sacului) spre orbită. Această situație este de nedorit, pentru că pot să apară complicații mult mai importante. Astfel, dacă infecția intră la nivelul orbitei, atunci pot să apară afecțiuni chiar la nivelul nervului optic sau al mușchilor oculari”, a explicat dr. Mihaela Dragomir, medic primar Oftalmologie într-un interviu pentru www.SănătateaTv.ro.
După diagnosticul clinic al dacriocistitei acute se începe tratamentul antibiotic pe cale generală (sau sistemică) și locală. Cu toate acestea, există situații rare când este necesară incizia sacului lacrimal pentru a drena secrețiile purulente acumulate la acest nivel.
„În general, după dacriocistită acută este necesar cu siguranță o intervenție chirurgicală la nivelul canalului lacrimo-nazal, respectiv punerea de tuburi sau intervenția chirurgicală numită dacriocistorinostomie – pentru că dacriocistita acută modifică mult anatomia canalului lacrimo-nazal. Chiar dacă se vindecă, aceasta se vindecă cu sechele, care ulterior trebuie tratate”, a subliniat dr. Mihaela Dragomir.
Sursa: |