Scriitorul francez Michel Butor a încetat din viață la 89 de ani

„Scrisul distruge barierele”, spunea scriitorul, poetul și eseistul francez Michel Butor, ultima mare figură a Noului Roman, care a murit miercuri la vârsta de 89 de ani, informează agenția France Presse (AFP).

 

Scriitorul, care nu a încetat să scrie și să publice până la finalul vieții sale, a murit la spitalul Contamine-sur-Arve din Haute-Savoie (sud-estul Franței), potrivit cotidianului francez Le Monde, care a anunțat decesul, citând familia.

La mijlocul anilor ’50, Michel Butor încearca să rupă codurile literaturii tradiționale alături de autori ca Alain Robbe-Grillet, Nathalie Sarraute și Claude Simon, toți publicați de editura Le Editions de Minuit.

Intriga își pierde importanța în favoarea a tot ceea ce înconjoară povestea principală. O mișcare literară numită Nouveau Roman, s-a născut astfel, amintește AFP.

„Figură a Noului Roman, niciodată nu a încetat să experimenteze diferite forme de scriitură, de multe ori în dialogul cu alte arte, mereu cu același spirit de libertate și descoperire”, a scris Francois Hollande într-un comunicat în care îi aduce un omagiu acestui „mare explorator al literaturii”.

Opera lui Michel Butor, încununată cu Premiul Renaudot în anul 1957 pentru volumul „La Modification” („Renunțarea”, titlul traducerii publicate în limba romană), a fost imensă și dificil de încadrat, deși a cuprins numai patru romane, ultimul publicat în anul 1960.

În „La Modification”, el folosește inclusiv persoana a doua plural, un procedeu stilistic care forțează cititorul să se implice în poveste și care va fi imitat mult, după aceea.

Poet și eseist, el a fost familiarizat cu opera lui Baudelaire, Rimbaud și Balzac și a publicat o antologie a lui Victor Hugo, pe care l-a considerat ca pe „un unchi”, care i-a pus mâna pe umăr și l-a ajutat foarte mult pe parcursul întregii sale vieți pentru că a practicat forme foarte variate de scriere.

În plus față de literatura de specialitate, Butor a fost la fel de pasionat de muzică și pictură. Fascinat de limbile străine, el s-a preocupat, de asemenea, de traduceri.

În anul 2006, Biblioteca Națională a Franței (BNF) i-a dedicat o expoziție denumită „Scriitura nomadă”.

Michel Butor s-a născut la 14 septembrie 1926 la Mons-en-Baroeul (nordul Franței), devenind scriitor și profesor. El a călătorit în Europa, SUA, Asia și Australia ținând cursuri și conferințe, care vor fi reunite în mai multe serii de cărți, cuprinzând peste o mie de titluri.

El va ramâne unul dintre cei mai mari experimentatori din literatura universală.

În 2013, Michel Butor a primit marele premiu pentru literatură al Academiei Franceze pentru întreaga sa operă.

Întrebat de revista franceza „Lire” în luna iunie a acestui an, scriitorul a destăinuit că are mai multe cărți „în gestație”. „Vreau să spun povestea magică a lui Jack și a vrejului de fasole în viziunea mea. Și un alt text pentru un concert cu un prieten pianist, Jean-François Heisser”, directorul muzical al orchestrei Poitou-Charentes, de la Poitiers, a spus Michel Butor, citat de AFP.